Търсят доброволци да почистят Дунавските острови

Инициативата е на дружество „Приста”


Туристическо дружество "Приста" - Русе набира доброволци за водни походи с почистване на дунавските острови през септември и октомври. Идеята е да бъде обрана сметта от труднодостъпните късчета суша в река Дунав.  През септември доброволците ще действат по маршрута Русе - Тутракан, като канутата ще спират на островите, а спането ще е на палатки край Ряхово.  През октомври те ще почистват по трасето Беляново - Стълпище - Русе. 

Миналата година, в периода юни-декември 2015 г. ТД "Приста" осъществи общо седем акции по събиране на боклуци от дунавските острови, в които бяха натрупани общо 904 чувала с отпадъци, 630 от които – рециклируеми.  В уборките, продължили 20 дни, участие взеха общо 156 души, 120 от които –доброволци и 36 – експерти и други придружаващи лица. Мераклиите бяха от Русе, София, Свищов, Тутракан, Варна, Шумен, Разград, Трявна, Севлиево, Ракитово и Исперих, а близо 50% от участниците бяха на възраст между 18 и 35 години. 

Отпадъците бяха събирани разделно, а процедурата по извозването им включваше транспортиране с моторна лодка до брега и оттам – с камион до пункт за рециклиране или сметище –според съдържанието на чувалите. Те пък бяха извозени до брега с помощта на местни рибари от селата Батин, Ряхово и Бръшлен, които предоставяха своите лодки. Според предварителните проучвания на замърсяванията, през 2015 година Дунав е била пълна с пластмасови бутилки, представляващи 80% от отпадъците. Туристите са изхвърляли в реката и туби за масла, кофички от кисело мляко, найлонови торби и други. Поне 20% от боклуците обаче са дошли от Румъния, сочи анализът на доброволците.


Ехограф | 2016-08-24


Добави в Svejo