Опасност за пожари в 14 области

Овладяването на такива пожари е трудно казват специалистите


В 14 области на страната за днес, 8 август е обявена най-високата степен на риск от пожари - червен индекс на пожароопасност. Агенцията се позовава на справка на на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които е в сила "червено" предупреждение са: Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора.

Този индекс означава по-специално, че са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари, които обхващат и дървесните корони. От НИМХ уточняват, че овладяването на такива пожари е трудно, а гасенето е ограничено само по фланговете им.

Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени против предните фронтове на пожарите. Оранжева степен на риска е обявена за няколко други области, включително Търговище и Смолян. Така над половината от територията на страната днес е или с червен, или с оранжев код, включително цяла Източна България.

В индексите, възприети от НИМХ оранжевото означава, че има опасност от явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви.


Ехограф | 2016-08-08


Добави в Svejo