Протест срещу забраната за велосипеди в Русе

Колоездачи се събират утре в центъра на града


"Вело Русе" подготвят в сряда вечерта протестно шествие срещу предложените промени в общинска наредба за каране на колело в центъра. Протестното шествие трябва да обиколи по целия център на дунавския град, съобщи 24 часа.  Община Русе се готви да забрани карането на велосипеди, ролери и скейтбордове  в самия център на дунавския град, гласи докладна за предстоящата сесия на общинския съвет. Предвижда се ограничението да обхваща централния площад "Свобода", главната улица "Александровска", както и парковете в Русе.  Забраната се готви заради зачестилите случаи, когато бързо движещи се се колоездачи застрашават пешеходците по ценнтъра на града. 

От сдружение "Вело Русе" обаче смятат, че е нереално всички велосипедисти да бъдат поставяни под общ знаменател – неразумните младежи, спокойно каращите за разходка и улегналите делови хора, предпочели велосипеда пред автомобила. Същото важи за любителите на ролери и скейтбордове. "Бихме се съгласили да се въведе текст в наредбата "преминаване със съобразена скорост" – точно така, както фигурира в Закона за движение по пътищата", пише в разпространено до медиите становище на сдружението. 

От "Вело Русе" припомнят, че именно те са предложили във Велосипедния план на града да бъде изключена "Александровска" и на нея да не се поставя специална велоалея (високоскоростен велосипеден път), както и за изключване на велоалея по ул. "Александровска" от проекта за реконструкция на пл. "Батенберг" и движението с велосипед да става по алтернативен маршрут по бул. Съединение и ул. "Петко Д. Петков".

 


Ехограф | 2016-07-12


Добави в Svejo