Въздух и вода лекуват в Сандански

Най-подходящо място за пациенти с астма


Снимка: ehograf.infoД-р Антоанета Георгиева е специалист по вътрешни болести и пулмология. Тя е международен здравен координатор на МБАЛ „Здравето”  и МЦ „Детско здраве”.

 

Д-р Георгиева, всеизвестен е фактът, че Сандански е най-добрата естествена лечебница на бронхиална астма в Европа. Как точно помага въздухът там?

Климатичните особености на Сандански, комбинирани с наличието на богато минерализирани лечебни извори, привличат вниманието на хората още от дълбока древност, търсейки облекчение и даже лечение на хроничните си болести. Астмата е хронично възпалително алергично заболяване на белите дробове Симптомите й на задух, хриптене и кашлица се предизвикват от контакт с дихателни алергени, някои от които са цветен прашец, плесени, микроакари, пух, перущина и други. Студеният и влажен въздух, мъглите, фините прахови частици, респираторните инфекции са фактори, които изострят симптомите на астмата, съответно карат пациентите да се чувстват болни. В условията на

 

сухия и топъл климат в Сандански

 

условията за  влошаване на астмата са значително намалени. Комбинацията от изключително подходящ сух и топъл климат, минерални води и развита структура на балнеолечебни и рехабилитационни грижи правят Сандански с основание предпочитано и препоръчвано място за стабилизиране, долекуване и профилактика пациенти с хронични белодробни болести.

 

Колко време е необходимо да се остане в града, за да се очакват резултати?

Всяко заболяване на дихателните пътища води до оксидативен стрес (явлението оксидативен стрес предизвиква трайно увреждане на части от клетките, което причинява най-различни хронични болести бел. ред.) и увреждане на цилиндричния епител на бронхиалното дърво. Естественото му възстановяване отнема около 1 – 1,5 месеца. Но и при по-кратък престой от порядъка на 10 – 14 дни може да се очакват начални благоприятни резултати, тъй като при липсата на фактори, изострящи възпалението, оздравителните процеси протичат по-бързо и видимо за пациента.

 

На какъв период от време трябва да се посещава Сандански, за да се постигне траен ефект?

Местата, подходящи за климатолечение е хубаво да се посещават колкото е възможно по-често. Най-добре е да се живее целогодишно там, тъй като по този начин се намалява възможността астмата да се изостри заради експозиция на студен, влажен и замърсен с алергени или прахови частици въздух. Хубаво е

 

късната есен и зимата

 

които в други райони на страната са влажни, студени и мъгливи, да се прекарват в места, подходящи като Сандански. Хубаво е и след възпалителни белодробни заболявания да се отиде за долекуване и рехабилитация в Сандански поне за 14 дни, ако не е възможно за повече.


Цветелина Терзиева | 2013-11-25


Добави в Svejo