Андреева поема ин витрото

4500 българчета по-малко


„Връщаме репродуктивния фонд към Министерството на здравеопазването, защото държавата е тази, която да се заеме сериозно с проблемите на демографския срив. Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца, ще работим и по редица национални програми, свързани с майчиното и детско здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след 5, 10, 15 години”. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева на Национален форум „Майчинство и детско здравеопазване”.

 

Тя посочи като изключително тревожна тенденция, че тази година ще се родят с около 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата. „Държавата спешно трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства и ако не бъдат взети мерки за поощряване на раждаемостта, няма да има смисъл вече да се говори по подобни теми“, посочи министърът.

 

Д-р Андреева посочи, че първото ин витро бебе, родено у нас е и първото ин витро бебе, родено на Балканския полуостров. То се казва Илиана Кирилова и днес е на 25 години. Тя живее в САЩ.

 

Фондът за асистирана репродукция ще бъде преструктуриран и вече няма да работи само с отделните клиники, а ще отговаря за цялостната държавна политика по отношение на майчиното и детското здравеопазване. Министър Андреева поясни, че фондът, като структура с разширена дейност, ще участва в осъществяването на многобройни програми и ще насочва усилията, ресурса и потенциала си към формирането на благоприятни условия за раждането на повече деца у нас.

               

По време на форума стана ясно, че България се нарежда в челните места в Европа по успеваемост на "ин витро" процедурите. Повече от 3000 са бебетата, заченати "ин витро", откакто е създаден Националният фонд "Ин витро". Днес има над 30 екипа, които работят по новите репродуктивни методи.


Михаил Стефанов | 2013-11-23


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Психолози помагат за бебе

Андреева поема фонд ин витро

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци