Започва скринингова кампания за тихия убиец

12 % на случаите на инфаркт се подценяват


Приблизително 12% от случаите на инфаркт са при пациенти с фамилна хиперхолестеролемия FH, заболяването все още е подценено, а възможност за превенция на неговите усложнения има и медикаментите, които се прилагат в тези случаи са напълно достъпни и у нас, някои по-нови групи дори се реимбурсират на 100% от здравната каса. Това бе съобщено на пресконференция днес по повод старта на третото издание на националната скринингова кампания за ранно откриване на фамилна хиперхолестеролемия, инициирана от Федерация „Български пациентски форум” - ФБПФ. Двете предишни кампании са обхванали по над 2500 души, голяма част от които млади хора, съобщи координаторът Ива Димова. В допълнение тя уточни, че скринингът е бил провеждан чрез попълване на въпросника Dutch Score – един инструмент, единодушно признат и утвърден от експерти кардиолози, ендокринолози и липидолози не само в Холандия, където е създаден, а в цяла Европа. „Носи ни особено удовлетворение фактът, че при една от кампаниите открихме повече от 50 души, които според резултатите от въпросника отговаряха на критериите за FH – всички те бяха насочени веднага към специалист за диагностично уточнение и получиха подходяща терапия.”, посочи Ива Димова. Тя уточни, че тази година девизът на кампанията е „LDL – тихият убиец” и екипът на ФБПФ ще работи в София, Стара Загора, Благоевград, Враца, Кърджали и Хасково.

Фамилната хиперхолестеролемия е наследствено заболяване, при което се засягат цели семейства и рискът от ранен сърдечно-съдови или мозъчно-съдов инцидент при такива хора е 100 пъти по-висок, а рискът от преждевременна смърт по тази причина е повишен 20 пъти, като фаталните инциденти настъпват около 40—те години и дори по-рано при мъжете и около 10 години по-късно при жените, отбеляза ендокринологът доц. Пламен Попиванов. По неговите думи този риск съществува както за хората с фамилна генетична предразположеност, така и за страдащите от диабет, за пушачите и употребяващите алкохол. По тази причина редовните профилактични прегледи с измерване нивата на общия холестерол и LDL холестерола са от изключителна важност, допълни още той.

Все още не е известен точния брой на болните засегнати от FH у нас, това, което нашата организация се стреми да направи в рамките на тези кампании, а и не само тогава, е да препоръчва и насърчава хората да търсят личните си лекари, при това не сами, а заедно цялото семейство, подчерта председателят на пациентската организация Иван Димитров. При тези активни вътрешни миграционни процеси хората рядко търсят личните си лекари на новите места, след като се преместят, по тази причина и джипитата не могат да обхванат навреме и адекватно пациентите си с прегледи, изследвания и насочване за консултация, допълни той. По неговите думи ролята на пациентските организации е много голяма и те трябва да стимулират и мотивират хората да бъдат отговорни и дисциплинирани пациенти.

От миналата година България е пълноправен член на международната мрежа FH Patients Network, бе съобщено още днес. Интересът на специалистите към заболяването в цял свят нараства, като в проучванията и наблюдението вече се включват и педиатри, отбелязаха участниците в пресконференцията. От 2014 г. в ЕС работи и програма за намаляването на заболеваемостта от фамилна хоперхолестеролемия. „Медицината вече разполага не само с добре познатите статини, но и с нови изключително ефективни лекарства, голямото предизвикателство е да бъде приложена такава моно или комбинирана терапия, която да гарантира постигането на безопасно ниски нива на LDL, които за високорисковите пациенти се движат около 1,8 милимола”, обобщи кардиологът д-р Светлин Цонев.

Една от бъдещите задачи на ФБПФ е съвместно със специалистите да бъде създаден регистър на пациентите с фамилна холестеролемия, стана ясно още на пресконференцията.


Ехограф | 2016-04-19


Добави в Svejo