Русенски пианист с фурор в Ню Йорк

Николай Димитров с награда за джаз


Русенският пианист Николай Димитров предизвика истински фурор с джаз импровизациите си в камерната зала на „Карнеги хол“ в Ню Йорк. 14-годишният възпитаник на Училището по изкуствата бе единственият участник в гала концерта на лауреатите на Международния конкурс за музикални таланти „Американ протеже“, който се представи с този жанр.

Той изпълни свой вариант на „Мъртви листа“ от Джоузеф Козма, засипан с викове „Браво“ и бурни аплодисменти.  Освен него подобен успех имаше единствено 16-годишна ирландка, която представи в оперен вариант песента към филма „Кръстникът“.

В концерта взеха участие 28 инструменталисти и три певици от различни страни и континенти. Накрая бяха раздадени и дипломите на лауреатите на конкурса. Русенският пианист получи първата си награда заедно с дипломата за педагогически постижения на преподавателя си по джаз Иван Куртев.След концерта Николай получи и много поздравления от зрители, които изразиха възхищението си от изпълнението му и от факта, че толкова млад музикант свири джаз по такъв начин.

Пътуването на Николай Димитров до Ню Йорк стана възможно благодарение на подкрепата на фондация „Димитър Бербатов“, която се грижи за талантливите български деца.

 

 

 


Ехограф | 2016-04-01


Добави в Svejo