Отличието задължава

Д-р Йорданова лекува пациенти от 0 до 91 години


Снимка: Личен архивД-р Даринка Йорданова е джипи с дългогодишен стаж в Русе. Тя бе избрана за „Личен лекар на годината 2013“. За поредна година беше отличен един от всички номинирани общопрактикуващи лекари. Той трябваше да е практикуващ лекар и да е титуляр на индивидуална практика или съучредител на групова практика. Пациентската му да е над 1200 души от трите възрастови групи – до 18 години, от 18 до 65 години и над 65 години. Всички те да са здравноосигурени лица. Задължително условие бе номинираните джипита и да имат специалност „Обща медицина“ и продължаващо медицинска обучение.

 

Д-р Йорданова, как приемате приза „Личен лекар на годината“?

Горда съм, щастлива съм, удовлетворена съм, че трудът ми е оценен. Но това и много задължава, защото сега съм във фокуса и на хората, които не ме познават.

 

Колко пациенти има във вашата листа?

С неосигурените са над 3 хиляди. Осигурените са около 2400, а тези без здравни вноски – около 700.

 

700 неосигурени за една практика ми се струват много? Имате ли представа защо не си плащат здравните вноски?

Болшинството са социално слаби и безработни. Част от тях са в чужбина. Тези пациенти се осигуряват там и представят удостоверение за това. Преглеждам ги без проблем, както всички останали пациенти.

 

А социално слабите? Случвало ли ви се е да ги лекувате безплатно?

О, това при мен често се случва.

 

На каква възраст пациентите ви?

Абсолютно в целия възрастов диапазон – от нула до 91. На толкова ми е най-възрастната пациентка, родена 1922 година.

 

В какво здраве е тази пациентка?

За възрастта си – в идеално. Тя си има хронични заболявания, но е на крака и в кондиция – както умствено, така и физически.

 

Лесно ли е да сте на разположение на пациентите 24 часа в денонощието и как гледате на възможността тези денонощни наряди да отпаднат?

Ние за това се борим от 2000 година. Не е човешко да стоиш 24 часа на страж, а на другия ден да си достатъчно работоспособен. Това физически не е възможно. Трудно е, както всичко в България да се реши, защото опира до финанси. На кръглата маса в Пловдив този въпрос също беше дискутиран. Бавно стават нещата, но поне има напредък. През последните три години официално имаме право да ни заместват неотложни звена, на които ние плащаме за дежурства през нощта и почивните дни. Това да момента ни облекчава.

 


Цветелина Терзиева | 2013-11-18


Добави в Svejo