Гларусите отдавна не са на мода

Пълноценната връзка е свободен избор


Снимка: Личен архивДоц. д-р Румен Бостанджиев, д.м. е с професионална идентичност на лекар сексолог-психотерапевт с 30-годишен терапевтичен, преподавателски и изследователски опит в сексологията. Това му позволява да интегрира медицинската компетентност с вниманието към психологичните и междуличностните аспекти на интимното общуване. Именно този цялостен (холистичен) поглед към човешката сексуалност и интимните отношения дават спецификата на съвременната сексология като интердисциплинарна, интегративна научна и приложна специалност.

 

Доц. Бостанджиев, лятото е сезонът на флиртове и свалки. Има ли някакво обяснение за това от медицинска гледна точка?

От човешка гледна точка за истинските срещи и началото на вълнуващи отношения няма сезони. През лятото обаче хората сякаш имат повече възможност да пътуват и да се отдават на приятни занимания, затова  в жанрово отношение флиртът е по-често коментираната тема.

 

Има ли разлика в подхода на човек да привлече вниманието на нов сексуален партньор, ако това се случва на плажа или в нощен клуб, например?

Обикновено, когато говорим за флирт, нагласата ни е сякаш сме тръгнали на лов и целта е да отстреляме най-впечатляващия екземпляр.  Пълноценната връзка обаче е възможна, единствено ако и двамата партньори свободно избират да са заедно, а за това първоначалното привличане на вниманието е от най-малко значение.

 

Славата на морските „гларуси“ е всеизвестна. Задължително ли е мъжът да направи първата крачка?

Гларусите отдавна вече не са на мода, а и ако жената очаква единствено да бъде избирана, много вероятно е да стане обект на интерес не на най-подходящите партньори. В този смисъл активността при осъществяването на първите стъпки в една връзка е избор и отговорност и на двамата. Винаги по-активният поема по-голям риск да бъде отхвърлен, но и предимството той да избира, а не само да бъде избиран.

 

Възможен ли е флирт по време на семейна ваканция?

Зависи какво значение влагаме и в двете понятия. Флиртът може да е невинно кокетиране, но и реално осъществена интимна близост със сериозен емоционален ангажимент. Не при всички „семейни ваканции“ партньорите са винаги неразделно заедно и възможността за срещи с някой друг съвсем не е изключена.

 

Има ли значение в подхода, в зависимост от това дали флиртът е между необвързани с партньори двама души или семейни, които търсят моментна разтоварваща връзка.

Хората могат да се чувстват емоционално „необвързани“ или дистанцирани от партньора си, независимо от формалното наличие на брачен договор. В същото време други хора без никакъв формален ангажимент могат да са изцяло погълнати един от друг. Готовността да се флиртува може да изразява различни неща. Освен готовност за развитие на нова връзка, тя може да е проява на повишената потребност от признание и забелязване, при хора с нестабилна самооценка и стремеж винаги да впечатляват другите. Има мъже и жени, които са готови да флиртуват единствено водени от желанието да стимулират по този начин ревността и интереса на партньора си.

 

Как семейните могат да се опазят от по-нататъшно обвързване с ваканционното гадже?

Нормалните човешки отношения се развиват на основата на взаимната договореност. Какъв тип отношения искаме да изграждаме е нещо много важно, за което е добре партньорите да са наясно помежду си още от самото начало. Ако това се случи, никой няма да има нужда да се „опазва“ от развития, които не желае.

 

Има ли рецепта за успешни свалки?

Много експерти, особено в САЩ, изгарят от желанието да ни препоръчат какви ли не стратегии за успешни свалки. Аз лично съм скептик, по отношение на възможността с подобни клишета да се постигне нещо смислено. Истината е, че партньорите се срещат, опознават се и от това дали ще се харесат или не, дали ще намерят взаимен смисъл да развиват връзка помежду си, зависи какво точно ще се случи между тях. Каквито и манипулативни подходи да използваме за да привлечем или задържим харесания от нас човек, отношенията ни с него зависят неизбежно и от неговия избор.


Ехограф | 2013-08-01


Добави в Svejo