Тонове развалена храна след блокадата на границата

Търговци изхвърлят храната на боклука


Над 40 тона е развалената стока на тържището в село Първенец, пристигнала с ТИР-ове след блокадите на българо-гръцката граница. Това съобщи Христо Панайотов, изпълнителен директор на борсата.  По думите му от сутринта се изхвърлят на сметището както плодове, така и зеленчуци, а камионите продължават да идват.

 

"Това е стока, която за седмица и повече е нормално да се развали. Хората сортират, но изхвърлят портокали, лимони, краставици и домати. Загубите, които търпят наемателите, са големи, но само те могат да кажат колко ще са. Ние направихме отстъпки, ще дадат отсрочка за наемите, но ситуацията е тревожна", коментира Панайотов. Той поясни, че над 85% от стоката на борсата е внос от Гърция и Турция.

 

"В България се произвеждат само краставици и салата – това са оранжериите в Първомайско, Мало Конаре и Йоаким Груево. Гръцкото земеделие се субсидира, тяхната продукция отива за Западна Европа, а при нас идва второ качество. Нашите земеделци не ползват субсидии и затова няма българска продукция", каза директорът на тържището. Според Панайотов продължава да се увеличава и цената на вносните зеленчуци и плодове. От петък доматите и краставиците са поскъпнали с още 10-15 стотинки.

 


Ехограф | 2016-02-23


Добави в Svejo