Бум на близнаците във Варна

Седем двойки са се родили от началото на годината


Бум на многоплодните бременности и раждания отчитат в АГ болницата във Варна. Това съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. От началото на годината до 15 февруари тук са се родили 7 двойки близнаци и едни тризнаци за радост на целия екип на здравното заведение. За същия период са родени 271 деца, от които 137 момичета и 134 момчета, а недоносените бебета са 35. 

Успешният старт на 2016 година дава основание на ръководството на болницата да предполага, че ражданията ще бъдат повече и здравното заведение ще отчете оттласкване от дъното на съществуващия през последните години демографски срив. 

Според статистиката, зачестяват ражданията на жени над 35-годишна възраст, като до момента най-зрялата родилка е на 47 години. "Възрастовият фактор има значение за евентуалните репродуктивни проблеми, особено при жени след 38 години, възраст при която намалява яйчниковият резерв", коментира директорът доц. д-р Емил Ковачев.

Установено е, че при бременни и раждащи след 35-годишна възраст, освен вродените аномалии, е увеличен рискът от някои усложнения като хипертония, гестационен диабет, спонтанни аборти, преждевременни раждания, предлежание на плацента и преждевременно отлепяне на плацентата, както и по-висок процент на оперативните раждания. 

"В днешно време рискът от развитие на някои от изброените усложнения е значително намален в резултат на подобреното медицинско обслужване и добрата информираност. Честотата на други акушерски усложнения не се променя, въпреки развитието на медицинската наука, като класически пример е преждевременното раждане", казва д-р Ковачев. 

По думите му преждевременното раждане е не само медицински, но и социален проблем. Въпреки усилията на научното и практическото акушерство, съвременната токолитична терапия, честотата на преждевременните раждания през последното десетилетие не намалява.

В заключение може да се акцентира, че възрастта е важен индикатор, определящ поведението през бременността и раждането, но не трябва да се абсолютизира. Трябва да се има предвид, че жените над 35 години имат по-висок социално-икономически статус и образование, а това допринася за една по-висока мотивираност и положително отношение към бременността и раждането.


Ехограф | 2016-02-17


Добави в Svejo