Служителка на болница присвоила 400 000 лева

Прокуратурата във В. Търново разследва Силвия Вълчева


Прокуратурата започна проверка срещу служителка на Диагностично-консултативния център болницата във Велико Търново. Разследването е срещу Силвия Вълчева, счетоводител на ДКЦ в лечебницата заради липсата на близо 40 хил. лева, с.  болницата във Велико Търново за липса на крупна сума от служебни пари в размер на около 40 000 лв. Щетата била засечена по време на вътрешен одит преди една година. Веднага след това започнала проверка, след като от болницата незабавно алармирали прокуратурата за случая.

Разкритията били направени след като ръководство на Диагностично- консултативния център решило да намали наполовина заплатите на директора и на счетоводителя. Вълчева обаче не се съгласила. Тогава й връчили  предизвестие за отстраняване от длъжност. На нейно място било наета външна счетоводна кантора, от която се съгласили да водят финансовите дела на ДКЦ. Вълчева предала счетоводната документация, която пък била подложена на ревизия. При проверката излезли на бял свят драстични нарушения за последните 3 години. Компетентните органи установили, че не са подавани декларации в НАП. Засекли и несъответствие между паричните потоци между касовия апарат и осчетоводените пари.

От ръководството на ДКЦ поискали становище от софтуерната фирма, която поддържа касовия апарат. При съпоставка на данните, експертите се произнесли, че проблемът не е софтуерен, а устройството е в изправност. Веднага след това болничните шефове сигнализирали Окръжната прокуратура. Преписката в частта и за липсите е изпратена на Районна прокуратура по компетентност за длъжностно присвояване. Разследването за данъчните декларации пък се извършва под наблюдението на Окръжната прокуратура.


Ехограф | 2016-01-29


Добави в Svejo