Библиотеката в Пловдив става достъпна за инвалиди

Проектът е за детския отдел на книгохранилището


Библиотеката в Пловдив иска да адаптира помещения за деца със специфични образователни потребности. Проектът на народната библиотека Иван Вазов в Пловдив под наслов "Заедно в библиотеката“ цели да превърне библиотеката в информационен център – отворен и достъпен за всички. Обновените читални ще могат да се използват за извънкласни занимания от родители и преподаватели на деца със специфични образователни потребности.

Идеята се зароди лятото по време на нашата лятна читалня, когато дойдоха много деца от домове и деца със здравословни проблеми, разказа Васка Тонова, завеждащ детския отдел.  Тъй като навън достъпът е винаги по-лесен и контактът се осъществява по-лесно, го направихме там, но се роди идеята да продължим всичко това да го правим и в библиотеката. И така възникна необходимостта от ремонт, от една по-хубава атмосфера и уютна обстановка. Обновенията ще привличат повече деца с дислексия, със синдрома на Даун, аутизъм и други увреждания. 

Едната читалня я ползват учениците, там има повече речници и справочници, но другата, която е по-подходяща за тези деца, е с много пъстри триизмерни книжки, които говорят, които развиват ума и насърчават мисловната дейност на децата. Те са ни по-ценни и сме ги събрали в един по-специализиран фонд и когато дойдат там е възможно да седят колкото е необходимо. Имаме и колеги, които се занимават с тях. Средства можете да дарите в рамките на кампанията "Избери за да помогнеш" със SMS с текст "Заедно" на номер 17 777. 


Ехограф | 2016-01-26


Добави в Svejo