200 души настанени през уикенда в център за бездомни

Осигурени са допълнителни легла, топла храна и чай


200 души са настанени през  уикенда в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София. Осигурени са допълнително походни легла, за да може да бъдат приети повече бездомни хора. Заради изключително ниските температури, бездомните имат възможност да останат в центъра и през деня. Капацитетът на Кризисния център за бездомни е 170 души, но заради много ниските температури в него са настанени повече хора, обясни директорът на центъра Божанка Латева.

 

"За една нощ имахме 200 души бездомни, всички те бяха настанени. 30 души са над капацитета, обаче имаме походни легла. Мобилните екипи към Столична община докарват бездомни, ходят на различни места и навсякъде, където има подадени сигнали от граждани, обикалят цяла нощ, за да могат всички бездомни, за които се обаждат, да бъдат прибрани на топло. Хората остават и през деня, откакто температурите са толкова ниски. Някои от тях излизат, други остават на топло", каза Латева.

Въпреки че капацитетът е надвишен, бездомните хора няма да бъдат връщани и ще бъдат подслонени в Кризисния център, който се намира в квартал „Захарна фабрика", каза още Божанка Латева. "Имаме много походни легла, даже докарахме още. Няма да оставим човек на улицата", допълни тя.

 

На бездомните, настанени в центъра, е осигурена и храна, включително и през деня, когато им се дава супа с хляб.


Ехограф | 2016-01-25


Добави в Svejo