Седем обгазени от стар фреон в Пловдив

Още 10 са със симптоми на отравяне


3-членно семейство от Пазарджик и 4-ма пожарникари са в болница в Пловдив след на обгазяване, вероятно със стар фреон. Още 10 души са със симптоми на отравяне. Инцидентът е станал на 20 януари в 17.40 ч. в жилище в Пазарджик, където живее тричленното семейство - майка, баща и 24-годишният им син. Тогава е получен сигнал на тел. 112, че тримата не се чувстват добре. Предполага се, че причината е изтекъл газ от стара бутилка, закупена от пункт за метални отпадъци, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

На мястото е пристигнал екип от четирима пожарникари, които са обезопасили района. Малко по-късно пожарникарите, отзовалите се на сигнала, също са почувствали здравословно неразположение.  Всички пострадали са прегледани в болницата в Пазарджик, след което са настанени в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Мирослав Стоянов посочи, че състоянието на пациентите е добро, а видът на газа ще бъде установен след извършване на експертиза. 

По неофициални данни обаче в бутилката е имало стар фреон, а 24-годишният мъж се е опитал да я среже с електрожен. От МБАЛ - Пазарджик съобщиха, че десет медицински лица- служители на Спешна помощ и Спешно отделение, също са проявили симптоми на отравяне с газ след обслужване на пациентите. Те са консултирани от токсиколог и състоянието им се наблюдава на място. Зам.-директорът на лечебното заведение Дора Шопова посочи, че пострадалите са се оплакали от сълзене на очите, задуха, кашлица и лека промяна на зрението. Първоначалните медицински изследвания са били в норма и е пристъпено към подаване на кислород.


Ехограф | 2016-01-21


Добави в Svejo