Апетитът зависи от големината на масата

Американски психолози откриха връзката


Американски психолози откриха, че апетитът и чувството за ситост зависят не само от големината на парчетата храна и чиниите, но и от размерите на масата. Колкото по-голяма е тя, толкова по-малко яде човек. Сравнително отскоро психолози и диетолози говорят, че на апетита влияят не само качеството на храната, но и обстановката. Солидните прибори и чинии например предразполагат към преяждане, а в бели и леки съдове храната ни се струва по-вкусна. Бренън Дейвис и колегите му от Политехническия университет на Калифорния установиха, че масата за хранене също е важна за чувството на апетит. За изследването си учените наблюдавали как 200 доброволци ядат голяма пица. Половината от пиците били разрязани на осем парчета, а останалите - на 16. Част от тях учените поставили на малки маси, а другите на големи.

 

Оказало се, че големите маси отвличат вниманието и доброволците възприемали и осмините, и шестнайсетините като еднакви по размер. В резултат на това те яли доста по-малко от съседите им на малките маси. "Ако искате да ядете по-малко, сервирайте храната на малки порции и на големи маси", съветва Бренан Дейвис. 

Освен малките порции обаче важно е храната, която консумирате да е здравословна и в умерени количества. От Община Дряново обявиха, че набират четирима кандидати за обществени възпитатели през тази година. Те ще трябва да работят с малолетни и непълнолетни, които имат противообществени прояви или са извършили престъпления, осъдени са условно или са наказани без лишаване от свобода. Възпитателите ще работят и с непълнолетни, чиито престой във възпитателно училище-интернат и социално-педагогически интернат е прекратен. Борбата с отпадането от училище, употребата на наркотици, агресията и насилието е друга важна част от дейността на обществения възпитател. Подборът ще премине в два етапа - допустимост по документи и събеседване.


Ехограф | 2016-01-21


Добави в Svejo