Оставиха Иван Евстатиев в ареста

Можел да повлияе на делото заради политическите си връзки


Бившият кмет на Пазарджик и Стрелча Иван Евстатиев остава в ареста с обвинение за изнасилването на 16-годишно момиче, реши съдът в Панагюрище. От думите на съдия Диана Стателова стана ясно, че ученичката е отишла при Евстатиев, защото му е вярвала – той е познат на родителите й. Тя е изпила голямо количество алкохол, като се смята, че след това е била насилена. Защитата все пак настояваше за по-лека мярка, но искането не беше уважено.


Десетки съграждани на бившия стрелчански кмет се събраха пред съда. При изнасянето му те го освиркаха, а по-рано през деня се заканиха, че ако не бъде произнесена справедлива присъда, ще се саморазправят с него. Голям полицейски апарат пазеше съда и обвиняемия.

 

Снощи в Стрелча се проведе протест. Хората искат делото да се гледа от състав извън Пазарджишка област, защото смятат, че политическото влияние на Евстатиев ще му позволи да се измъкне ненаказан. Адвокатът на Евстатиев обяви, че ще обжалва постоянния арест. На 28 януари пред парламента ще се проведе национален протест.  Жителите на Стрелча изпращат и гневно писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настояват разследването да бъде обективно, а процесът – публичен. Днес на извънредна сесия на общинския съвет в града жителите ще настояват да бъде отнето почетното звание на Евстатиев, с което той е направен почетен гражданин на Стрелча. Освен това настояват той да бъде изключен и като общински съветник. Оказва се обаче, че тази процедура е твърде сложна, защото самият той трябва да подаде декларация, за да се оттегли като общински съветник.

 


Ехограф | 2016-01-20


Добави в Svejo