Студентите знаят защо протестират

Брат ми постъпи достойно с оставката


Снимка: ehograf.infoД-р Красимира Иванова е сред най-обичаните и лъчезарни неонатолози. Работният й ден преминава сред новорадените бебета. Родителите й благодарят за професионалните грижи, които полага за децата им. Описват я като изключителен професионалист и сърдечен човек. Д-р Иванова е сестра на бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Тя е с три години по-голяма от него. Двамата винаги са признавали, че между тях има силна връзка. В момента д-р Иванова завежда неонатологичното отделение в столичната САГБАЛ „Св. София“.

 

Д-р Иванова, като лекар какво мислите за кръвта на жълтите павета?

Това е политически въпрос. Аз винаги съм смятала, че в медицината политика не трябва да има. Но за съжаление, този начин на провеждане на политика в момента засяга нормалната работа на болниците. Аз трудно мога да коментирам това, което се случва там – около парламента. Разбира се, че

 

подкрепям младите хора

 

Подкрепям студентите, подкрепям всичко, което е по-ново като идея, въпреки че са упреквани, че нямат представа за какво протестират. Те много добре знаят за какво. Естеството на работата ми обаче е такова, че по това време трябва да съм тук, на работа. Много хора са така като мен, които подкрепят, но извършвайки ежедневните си задължения, няма как да бъдат там.

 

Какво се случва в здравеопазването?

Жалкото е, че нищо не се случва, както може би се очакваше да има реформа в здравеопазването. Кризисният мениджмънт, според мен, продължава ден за ден. Това пречи на нормалната работа на болницата. Нашата болница, в частност отделението, също е от тази категория на хора, които трябва да си вършат работата при ограничени финансови възможности на държавата и общината. Т.е., ако това недофинансиране продължава, аз си мисля, че хората, които са се ангажирали с това да бъдат отговорни – и в здравната комисия към парламента, и в министерството на здравеопазването, и в здравната каса, и общинската дирекция по здравеопазване, би трябвало да са наясно, когато взимат подобни решения

 

Хората не могат да бъдат лекувани наполовина

 

Съответно това се отразява върху финансирането изобщо. Това се отразява и върху заплатите на работещите хора. Затова аз смятам, че след като хората, които са на тези постове, не могат да се справят, би трябвало да отстъпят място на други.

 

Кои са другите?

Сега, кои са те, аз не бих могла да кажа. Хора, които биха могли да измислят начин, по който финансирането да се осъществи. Всъщност,

 

здравеопазването да стане първи приоритет

 

Това, според мен, най-важното, което трябва да се случи в държавата. Не само, защото съм лекар, а и защото всеки един от нас в даден момент може да стане пациент.

 

Преди няколко месеца при ескалация на напрежението на улицата бившият премиер Бойко Борисов, който е ваш брат, си подаде оставката.

Аз си мисля, че той постъпи достойно в тази ситуация. В момента, ако в парламента има достойни хора, би трябвало да постъпят по същия начин.

 

Родителите на бебетата, които сега се раждат в ръцете ви, са деца на демокрацията. Какво ще пожелаете на техните деца и ваши пациенти?

Да видят по-добри дни, отколкото видяхме ние, и да останат в България.


Цветелина Терзиева | 2013-11-13


Добави в Svejo