Сняг скова страната

Десетки училища са недостъпни за децата


Предупредителен жълт код е обявен за 18 януари в 11 области на Източна и Южна България заради силен и бурен северен вятър, виелици и снегонавявания. Жълтият код за потенциално опасно време е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области ще духа силен и бурен северен вятър с пориви до 20 м/сек. Ще вали слаб сняг и ще има виелици и навявания.


Вятърът ще е още по-силен – до 24 м/с, по Черноморието в областите Добричка, Варненска и Бургаска.  Хиляди останаха без ток, в Смолян реките Бяла и Черна преляха. Бедствено положение е обявено в Смолян, част от Хасковска област, Свищов, три села в Русенско. Без ток са много домакинства, особено в селата и труднодостъпните райони на Централна, Южна, Югоизточна и Северна България. Най-тежко е положението на територията на областите Хасково, Кърджали и Смолян. 


Заради лошото време учебните занятия в редица общини са отменени. Тридневна ваканция е обявена в Силистра, Добрич и селата Вранино, Раковски и Септемврийци в община Каварна, където няма да работят и детските градини. Два дни принудителна почивка имат учениците в община Плевен, съобщи кризисният щаб на града.  Със заповеди на кметовете няма да работят два дни всички учебни заведения на територията на област Разград. В общините Лозница, Цар Калоян, Завет, Самуил и Кубрат учебните занятия се отменят за ден. В Исперих ще са във ваканция до сряда включително.  Днешният ден  ще е неучебен още в Търговище, Шумен и Велики Преслав, както и в цялата Русенска област, където обаче се очаква учителите да дойдат на работа.  Над страната ще преобладава облачно време. Снеговалежите ще продължат, но вече ще бъдат слаби, уточниха от НИМХ. След обяд от запад ще започне процес на спиране на валежите и на разкъсване на облачността. 

 

Според прогнозата, днес ще духа умерен, в Източна България силен и временно бурен север-североизточен вятър. Ще има снежни виелици и ще се образуват преспи. Застудяването ще продължи и минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а максималните между минус 6° и минус 1°. Над планините ще бъде предимно облачно със слаби снеговалежи. 

По-късно през деня над масивите от Югозападна България валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще духа силен северен вятър. Мразовито време с минимални температури по най-високите върхове минус 20°-минус 18°, а максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 10°, на 2000 метра около минус 14°. Заради вятъра усещането ще е за още по-студено време. 

Има условия за измръзвания. По Черноморието ще бъде облачно и ще продължи да превалява слаб сняг. Ще духа силен и временно бурен вятър от север-североизток. Ще има снежни виелици. Максималните температури ще бъдат между минус 5° и 0°.
 


Основният проблем е в областите Разград, Шумен и Силистра, където има ограничение за товарния трафик, каза по Нова ТВ председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Лазар Лазаров. Ограниченията там се налагат заради многото открити пространства, където силният вятър завихря и ограничава видимостта по пътя почти до нула.  „Същото се налага и за АМ „Струма”, за пътя между Шумен и Варна, където движението над 12 т е ограничено. Там видимостта е почти нулева, наши снегорини през нощта губиха видимост, попадаха в канафките, което допълнително затрудняваше почистването на пътя”, каза Лазаров.


Ехограф | 2016-01-18


Добави в Svejo