Опасно време за осем области утре

Предупреждават за обилни снеговалежи


За 8 области е обявен оранжев код за 16 януари, а за други 13 - жълт. Предупреждението е за обилни снеговалежи. Опасно време (оранжев код) се прогнозира за областите Кюстендил, Перник, София град, София област, Пазарджик, Ловеч, Габрово, Велико Търново. Потенциално опасно време (жълт код) се прогнозира за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра - на север, и Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора - на юг.  

В събота температурите ще се понижават. Отначало в северозападните, впоследствие и в западните високи полета, дъждът ще преминава в сняг.  Според сегашните преценки, дъждът в Софийско ще премине в сняг още в сутрешните часове на съботния ден. В южните и източни части на страната през по-голямата част в събота валежите ще са от дъжд и едва привечер и през нощта срещу неделя от северозапад на югоизток постепенно също ще преминават в сняг. Ще духа и умерен до силен вятър от североизток, като са възможни и снегонавявания. 

В неделя в централната и източна част на Южна България и в някои източни райони валежите ще бъдат много интензивни - от дъжд, сняг и в смесена фаза, при което са възможни неблагоприятни явления - локални наводнения, скъсване на електропроводи и счупвания на големи клони и цели дървета. Вятърът от североизток - умерен, на места силен, допълнително ще усложнява обстановката.


Какво означават кодовете:

Жълтото означава потенциална опасност. 
Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето. 

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.


Ехограф | 2016-01-15


Добави в Svejo