Лазер разбива на 100% камъни в бъбреците

Рискът от обостряне на инфекцията е минимален


Първият в Южна България Холмиум лазер за разбиване на камъни в пикочния мехур и уретера заработи в пловдивската клиника „Медикус Алфа“. „Само за седмица 15 пациенти бяха излекувани с тази високотехнологична и най-ефективна в момента апаратура“, посочи д-р Рангел Старев. Урологът обясни, че преди да постъпят в пловдивската клиника част от тях са преминали през 3-4 неуспешни опити за раздробяване на конкремента със стандартните използвани до момента методи.

                       

Д-р Рангел Старев конкретизира кои са предимствата на Холмиум лазера.  Първо, има различни режими на честотата и силата на удряне върху камъка. Поради тази причина при Холмиум лазера силно намалява риска т.нар. асансьорни (подвижни) камъни в уретера да се изкачат нагоре и да се върнат обратно в бъбрека. Този риск съществува при стандартния метод с постоянна сила на хидравликата. Второ, благодарение на тези различни режими като честота и сила практически няма камък – уретерен или мехурен, който да не може да бъде разбит с лазера, независимо от химическия състав на конкремента.

 

Когато камъните са стояли дълго време в пикочната система, те инфектират урината. Статистически рискът от обостряне на инфекцията след разбиване при използване на Холмиум лазер е нищожен в сравнение с другите методи, поради значително по-ниското налягане и асептичното действие на лазера. Случаите на постоперативно повишаване на температурата и допълнително болнично лечение при използване на хидравличен източник са в пъти по-често срещано усложнение, отколкото при Холмиум лазера.

 

Едно от основните предимства на Холмиум лазера е, че разбива камъните  в 100 процента от случаите. Интервенцията е безкръвна, безболезнена, с бързо възстановяване и еднодневен болничен престой, посочва д-р Старев. Опитът на клиника „Медикус Алфа“ в лечението на уролитиазата с прилагането на Холмиум лазер показва, че тази методика многократно подобрява резултатите от лечението и  намалява риска от усложнения.   

 

Апаратът е с комплексно приложение – освен пулсов режим за разбиване на камъни Холмиум лазер разполага с режим на резекция и коагулация. Това позволява той да бъде използван  за миниинвазивни операции  – отстраняване на  тумори на пикочния мехур, стеснения  (стриктура) на уретрата, премахване на кондиломи, а по-големите лазерни операции на простата и пикочния мехур се извършват с Тулиум лазер, с който клиника „Медикус Алфа“ има над 2-годишен успешен опит.


Христо Михайлов | 2013-11-12


Добави в Svejo