Бременни побеждават диабета

Това е битка, която си струва да бъде водена от всяка жена


Доц. д-р Катя Тодорова завършва медицина с отличие през 1981 в Медицински университет-София. През 1990 година придобива специалност по вътрешни болести, а четири години по-късно и по ендокринология и болести на обмяната. Преминала е курсове по основни аспекти на обучението при болни от  захарен диабет по УЗД на коремни органи и щитовидна жлеза и майчино-фетална медицина във водещи световни клиники и университети. Работила, като ендокринолог в сектор Диабет и бременност в столичния „Майчин дом“. В момента е началник на клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" – Плевен.

 

Д-р Тодорова, 14 ноември е Световен ден за борба с диабета. Как тази болест влияе на опитите за забременяване и какво трябва да знаят бъдещите майки с тази диагноза?

Искам да поднеса моите най-искрени и топли чувства на човешко съпричастие и обич към  всички момичета с тази болест. Да живееш с диабет никак не е лесно и това го знаем, както те – нашите пациенти, така и ние – техните лекари. Да живееш с диабет и да останеш здрав – това е предизвикателство. Да имаш диабет и да бъдеш здрава майка – това е щастие. Това е победа над болестта.

 

Лесно ли се води тази битка?

Това е единствената битка, която си струва да бъде водена от всяка една жена. И нейната победа е гарантирана, когато жената, искаща да бъде майка, намери сили у себе си да победи страха и да управлява умело своето заболяване. Когато до нея има лекар, който със своите знания и любов смело отблъсква възможните неблагоприятни усложнения на диабета и бременността. И тогава битката е успешна. Ръка за ръка – пациенти и лекари, ние заедно лекуваме болестта. И тогава побеждава животът. Негово величество – новороденият живот.

 

Вие сте били до много момичета в битката им с тази болест. Голяма част от тях вече са майки. Какво е усещането при появата на новия живот?

И той идва на този свят със своето учудване към Светлината и с осъзната мисия – да промени и осмисли живота на своята майка. На майката с диабет. На тази, която е пренебрегнала себе си, за да даде шанс на живот на своето неродено дете. Затова искам да се обърна към тези смели жени. Поклон пред вас, мили мои момичета!

 

Вие освен лечение давате и морална подкрепа на вашите пациенти. Какво ще посъветвате тези, които в момента водят битка с тази болест?

Те трябва да бъдат смели и да не позволяват болестта да сломи духа им. Редовно да контролират кръвната захар и да адаптират инсулиновите дози, съобразно нея. Да мерят нивото на гликирания хемоглобин (HbА1С) на всеки два месеца още преди забременяването. Трябва да се предпазват се от забременяване, ако не желаят бременност в момента или ако нивото на HbА1С е повече от 7,5%, като ползвате бариерна контрацепция. Редовно да измерват липиден профил, коагулационен статус и да контролират кръвното си налягане. Трябва да се проследява проследява състоянието на очните дъна, съдържанието на белтък в урината (микроалбуминурия-МАУ) и да се прави микробиологичен анализ на урината. Да правят редовни гинекологични прегледи и лечение на съпътстващи вагинални инфекции,  които най-често се дължат  на високата кръвна захар.

 

А тези, които вече са бременни?

Те трябва спешно да изследват нивото на HbА1С, МАУ, микробиологичен анализ на урината и вагинален секрет. Трябва да преминат на интензифициран инсулинов режим с четирикратно приложение на бързо и бавно действащи инсулини или инсулинови аналози. Ежедневно да проследяват кръвната захар – четирикратно измерване на кръвна глюкоза с глюкомер и поне еднократно измерване на ацетон в урината. Налага се адаптиране на диетичното хранене, съобразно промените в апетита, свързани с бременността.Трябва да се изследва функцията на щитовидната жлеза и на антителата срещу клетъчните структури на щитовидната жлеза. Определя се допълнителен прием на фолиева киселина, селен, аспирин, пренатални витамини и при нужда – лечение с хормона  на щитовидната жлеза, ако нивото на TSH е >2.5 mUI/l.

 

Има ли някакъв по-специален режим при момичета с аборти от предишни бременности?

При бременни с повтарящи се спонтанни аборти, мъртвораждания или прееклампсия е необходимо изследване на генетични мутации, асоциирани с вродена тромбофилия и допълнително инжекционно лечение с нискомолекулярен хепарин.

 

Д-р Тодорова, какво съветвате пациентките си?

На първо място се старая да им дам знание, грижи и любов. Никога не забравям посланието завещано на нас – лекарите, които се грижим за диабетната бременност, от д-р Присила Уайт, която е пионер на проблема „Диабет и бременност“. Тя е внедрила за първи път лечението с инсулин при бременните жени и е бдяла денонощно над тях. Тя първа доказва, че майчината хипергликемия е причина за настъпване на нежелани усложнения  при майката и нейното дете и първа дава препоръки за поддържане на стриктен контрол на кръвната захар през бременността. И така – в резултат на нейните пионерски усилия, прогнозата на диабетната бременност съществено се подобри. Днес изходът на бременността е сходен с този на здравите жени.

Д-р Присила Уайт не е имала свое семейство, тя не е имала деца. Нейното семейство са били бременните с диабет. Тя ни завеща своята безгранична любов към неродения живот, която аз дарявам на моите пациентки.


Мариана Маркова | 2013-11-11


Добави в Svejo