Касата готви тесла за аптеките

Обмислят лимит на обработените рецепти


Снимка: ehograf.infoЗдравната каса готви тесла за аптеките. Това става ясно от проекта на договор за аптеките през 2014 година, публикуван на сайта на институцията. От него става ясно, че ще се сложи лимит за рецептите, които фармацевтите могат да обработват. Ограничението важи за лекарствата, които се плащат от касата.

 

Средно по 6 минути трябва да отделя всеки фармацевт за обработката на една рецепта и по 3 минути за протокол. Ако аптеката е изпълнила повече рецепти, отколкото могат да се обработят за отчетния период от две седмици, касата няма да плати за всички. Това обаче крие опасност да останат пациенти, които не могат да бъдат обслужени.

 

Големите вериги с аптеки и Фармацевтичният съюз се обявиха против въвеждането на подобно ограничение. Още повече, че такова имаше и преди, но то бе атакувано в съда и той го отмени. Фармацевти се заканиха отново да заведат дела.

 

"Правилото се залага по идея на Българския фармацевтичен съюз, идеята е да се увеличи контролът", обясниха от НЗОК. Оттам казаха, че има аптеки, които отчитат нереално висок брой рецепти и по този начин той може да се намали. "Ако има реакция срещу тази идея, сме готови да я преразгледаме", казаха още от касата.


Михаил Стефанов | 2013-11-10


Добави в Svejo