Рекорден спад на раждаемостта

През тази година са се родили 58 146 бебета


Рекорден спад на раждаемостта регистрира националната ни статистика за годината, която си отива, в сравнение с 2014 г. По данни на регистъра на новородените на МЗ от началото на 2015 г. до днес новородените са 58 146, докато за същия период на миналата година са били 62 289 - над 4000 бебета повече. Динамиката е една и съща във всички области на страната, сочи анализът, като тази година спадът е засегнал дори столицата, в която през последните години по традиция ражданията са най-много и намаление в броя на новородените бебета досега не бе наблюдавано.

Най-чувствителен е спадът в две големи области - Пловдив и Варна. В морската ни столица са проплакали близо 20% по-малко българчета, според информацията от регистъра. Запазва се също така тенденцията за драстични разлики в броя на ражданията в отделните области на страната, отбелязват статистиците. В дъното на класацията за пореден път остава област Видин с 395 новородени, което е цели 37 пъти по-малко в сравнение със София – столица, където бял свят са видели 14 742 бебета.

Засега обаче националната ни статистика и регистрите не включват данни за броя на българчетата, които са се родили извън страната, коментират специалисти.


Ехограф | 2015-12-21


Добави в Svejo