„Аватар“ в хирургията

Робот оперира на живо в 3D формат


Снимка: Ендоскопския център ТЕЛЕЦ Уникална демонстрация на триизмерно излъчване на хирургия на живо бе представена в Ендоскопския център ТЕЛЕЦ на Плевенския медицински университет. Това е първото за страната и Източна Европа излъчване в 3D формат на операция. Тя беше извършена от проф. д-р Григор Горчев с роботизираната система "Да Винчи". Пациентката е с рак на шийката на матката.

               

„С 3D изображението се доближаваме максимално до структурите в човешкия организъм. Наблюдават се все едно, че те са вътре в пространството. Тоест, в съвсем друго изображение. Вие сте гледали филма „Аватар“, нали. Същото е изживяването ", казва проф. Григор Горчев.

 

„Идеята е след успешната първа демонстрация „Хирургията на живо" с триизмерно излъчване в аудитория да се прилага в дипломното и следдипломно медицинско обучение на студенти и лекари-специалисти“, обясни ректорът на университета проф. д-р Славчо Томов. Според него, този тип обучение е изключително успешен в дисциплини, като хирургична анатомия и ендоскопска хирургия.

 

„За пръв път хирургията на живо ние я осъществяваме в триизмерен образ. Добре известният в киното 3D формат, но този път 3D за предаване на операция на живо, която аудиторията може да наблюдава и да се потопи в оперативното поле в един, мога да кажа, като че ли в един футуристичен свят", обяснява проф. Славчо Томов.

 

Засега се осъществява само пилотен проект с триизмерни излъчвания по време на различни форуми в университета, но от следващата учебна година обучението в 3D формат на лекари и специализанти в Плевен ще стане редовна практика, обобщава БНТ.


Мариана Маркова | 2013-11-09


Добави в Svejo