Чобанов развърза кесията за здраве

Режат паразитните разходи заради докторите


Снимка: Министерство на финанситеКоледните добавки за пенсионерите, проблемите в здравната система и кризата с бежанците създават възможност за повече разходи в бюджета към края на годината. Това каза финансовият министър Петър Чобанов. Той обаче бе категоричен, че въпреки непредвидените харчове, нова актуализация на тазгодишния бюджет няма да се наложи. Финансовото министерство е разработило вариант, в който има неизпълнение на заложените приходи. В такъв случай ще се оптимизират още разходите, като ще се „орежат паразитни разходи". Чобанов посочи, че до края на годината могат да бъдат осигурени нужните пари за справянето на ситуацията с бежанците. Сумата е малко под 20 млн. лева.

 

През октомври са надхвърлени плановете за събираемост на НАП, посочи още Петър Чобанов в „Седмицата“ на Дарик. Той бе категоричен, че засилването на контрола върху издаването на касови бележки не е пресиране на бизнеса, а напомняне, че приходната агенция работи.

                           

50 лева коледни за пенсионери

 

По 50 лева коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 251 лева, съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Той е подкрепил този вариант, предложен от социалния министър Хасан Адемов. Финансист номер едно обясни, че до средата на 2014 година трябва да има яснота за повишаването на възрастта и стажа за пенсиониране. „Възможно е Международният валутен фонд (МВФ) да ни разкритикува за спирането на пенсионната реформа, но временното й прекратяване ще остави глътка въздух и възможност да се седне на масата за преговорите", коментира още той. Категоричен е обаче, че трябва да се върви към увеличаване на възрастта за пенсиониране. „Швейцарското правило само по себе си ще подобри ситуацията", смята Петър Чобанов. От догодина именно по това правило пенсиите ще се вдигнат с три на сто от 1 юли, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева.

 

Няма да разхлабваме колана

 

Целите, които си поставяме, са съобразени с икономическия цикъл, обясни Петър Чобанов. По думите му, заложеният дефицит от 1,8 на сто и увеличаването на дълга на страната ни догодина до максимум 18 млрд. лева не води до свръхзадлъжнялост. Още повече, че в средносрочната рамка за страната ни е предвидено намаляване на дефицита. Ето защо според Чобанов „разхлабване на коланите няма".Рейтингът на страната ни е подценен, смята още финансовият министър. Чобанов обясни, че в закона, според който ще вземем нов дълг от 360 млн. до края на годината, не е фиксиран конкретен лихвен процент, за да не се предпоставят офертите на кандидатите. Заложените текстове с лихвен процент до десет на сто не означава, че това ще бъде цената на кредита.


Христо Михайлов | 2013-11-09


Добави в Svejo