Деца от различни етноси пеят и танцуват за Коледа

Концертът на фондация „Етническа хармония” се прави за 19-ти път


Русенски деца от различни етноси отново ще се съберат на една сцена за традиционния вече концерт в навечерието на Коледните празници, който се организира от фондация „Етническа хармония”. Тържеството ще се състои на 15 декември от 17.30 часа в Пленарна зала на Община Русе.

Над 120 деца и младежи от различни етнически групи ще излязат на сцената за концерта, който тази година е под мотото „Да празнуваме заедно”. В програмата ще се включат таланти на танцовото, музикалното и певческо изкуство. В програмата са включени разнообразни арменски, български, турски, руски, ромски танци, вокални и инструментални изпълнения. Част от участниците са лауреати на международни престижни конкурси. Най-новото ревю „Приказни герои” на Професионална гимназия по облекло ще открие концерта под надслов „Приказно вълшебство” и ще потопи публиката в тайнството на коледните празници. Тереза Тодорова и Серджо Авакян ще поздравят всички гости на концерта с най-новите песни от своя репертоар. Български и руски коледни песни ще изпеят децата от Детска хорова студия с ръководител Теодора Петрова.

Коледари ще отправят наричания за здраве и благоденствие за всички присъстващи. В програмата редовно се включва арменският танцов състав. Турски, български и ромски фолклор ще представят децата от дружество „Гюнеш”. Малките балеринки от състава на Снежана Байчева при читалище „Захари Стоянов” ще покажат наученото през годината.

Както всяка година, няколко русенски фолклорни състава ще се изявят и ще поканят публиката на хоро. Сред тях са фолклорен състав „Зора” при Общински младежки дом и фолклорен състав „Здравец” при Общински център за работа с деца. В програмата са включени и театрални етюди и стихотворения на изявени деца от детски градини и училища на града. И тази година добрият Дядо Коледа ще подготви богата почерпка и подаръци за малки и големи. Публиката в залата традиционно също ще се наслади на Коледни кулинарни шедьоври.

„Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен когато е споделен и това доказваме всяка година, събирайки деца от различни етнически групи на една сцена. Младите таланти се готвят през цялата година за този концерт, за да покажат най-доброто от себе си. Пред публика те се чувстват безкрайно щастливи и оценени по достойнство“, каза ръководителката на фондация „Етническа хармония” Румяна Куцарова.

Концертът „Да празнуваме заедно“, организиран от фондация „Етническа хармония“, се провежда за 19-та поредна година. Идеята е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни нобеловият лауреат Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония. Концертът е и призив към всички да сме по-толерантни към различните от нас.


Силва Агопян | 2015-12-10


Добави в Svejo