Сметище трови здравето на цяло село

Рак коси жителите, твърди местният доктор


Снимка: МарицаГодини наред жителите на пазарджишкото село Капитан Димитриево са подложени на системно обгазяване. Химичният дим идва от запалените боклуци на сметището край Пазарджик. Въпреки многобройните жалби до отговорните институции, положително развитие все още няма. Хората се оплакват, че не могат да дишат нормално, и се притесняват от заболявания заради замърсяването.

 

Депото за твърди битови отпадъци край Пазарджик е само на два километра разстояние по въздушна линия. Димът и смрадта са резултат от самозапалването на биогазта, която се получава от отпадъците там. Отвеждаща инсталация за биогаз - няма. Отровата се разнася бързо и безпроблемно до селото, а търпението на неговите жители е на изчерпване.

 

„При средна честота на причини за смъртност от онкологични заболявания в България от не повече 5-10%, за селото, в което аз упражнявам дейността си като практикуващ лекар, тази стойност наближава 40-50%”, отчете д-р Николай Пенев, цитиран от бТВ. По думите му, дори влиянието на сметището да е минимално, незаконното му експлоатиране трябва да бъде преустановено.
 

„Това сметище беше само за град Пазарджик. Беше определено за 20 години. Но след като Пазарджик стана област - тя приюти още 31 села и продължава да работи 50 години. Сметище продължава да съществува и нищо не се прави. Допускат се хора от малцинствата, разнасят се, палят се гуми, чантички, положението е страшно”, обясни кметът на село Капитан Димитриево Иван Златинов.Инициативен комитет на селото отдавна е пратил подписка и редица декларации до отговорните институции. Резултатът засега е само в думи.
Областният управител на град Пазарджик Иван Йорданов увери, че процедурата по разрешаване на проблема вече е задвижена. По думите му министърът на околната среда и водите Искра Михайлова е сериозно ангажирана с разрешаването му час по-скоро.


Мариана Маркова | 2013-11-08


Добави в Svejo