С болестта преосмисляш живота си

Цонка Даскалова има рецепта и за тежките диагнози


Снимка: Цветелина Терзиева„Искам нещо за подагра“, казва мъж на средна възраст, влизайки в билковата аптека „Розмарин“ на Цонка Даскалова. Тя взима един голям плик и започва да пише указания на него. „И без алкохол“, предупреждава аптекарката. „И алкохол, и жени отказвам, само да ми помогне тази билка“, отвръща той. Тя го поглежда и шеговито отговаря: „Жени, може. Няма да ви навредят“. Така минават дните й. Подрежда комбинации от билки, с които лекува хората.

 

Всичко започва през 1968 година. Дипломираната три години по-рано като магистър-фармацевт Цонка заболява тежко. Поставят й диагноза нефролитиаза и хидронефроза. На практика

 

левият й бъбрек не работел

                             

„Тогава нямаше хемодиализа. Оперира ме покойният вече проф. Ламбрев. След болничния престой ме изписа и зачакахме резултата. Имаше реална опасност от нова операция, при която да ми отстранят бъбрека“, разказва Цонка. Не хванала вяра на двата антибиотика, които й предписали и се обърнала за помощ към природата.

Всъщност, интересът й към тях бил още от дете, тъй като баба й и дядо й били прочути билкари. А й се струва, че дарбата й да лекува е дар от Бога като компенсация за детския паралич, който е преживяла на 3-годишна възраст. Още от малка имала силен усет към лечебните растения и когато обикаляли с майка си поляните й посочвала, откъде да ги набере. Сега обаче трябвало и да си помогне с тях. Като студенти изучавали билките по отделно, но никой не ги бил научил в какви комбинации да ги използват при определени болести.  Тя се потопила в необятния им свят и започнала сама да сглобява пъзела.

 

Направила три комбинации. След шест месеца на контролния преглед изумила лекарите с резултатите. „Не можеха да повярват на очите си, когато видяха снимката. Питаха ме какво съм яла и пила, за да постигна тези резултати“, връща лентата назад тя. Тогава осъзнава, че

 

мисията й е да лекува с билкиСнимка: ehograf.info

 

Не крие, че тежките случаи я натоварват психически. Преди 12 години се сблъсква с един от тях. С нея се свързват близките на мъж от видинско село. Дошли направо от болницата, откъдето са го изписали с мрачната прогноза, че му остават няколко седмици живот. „Положението беше много сериозно. Имаше разсейки навсякъде – задстомашна жлеза, чер дроб, дебели и тънки черва“, спомня си тя. Започнали лечението с предписаните от нея билки. Казва, че днес той днес е добре и се чували редовно.

 

„Аз много вярвам в Бог,

 

това е божия работа

 

Болестта ти помага да преосмислиш живота си, да се промениш и да продължиш напред“, казва Цонка. Докато разказва за хората, на които е помогнала, в аптеката й влиза млада жена. „Моля ви, помогнете на майка ми. Тя издъхва в ръцете ми“, казва с насълзени очи и треперещ глас тя. Тук е последната й надежда. Знае, че случаят е безнадежден и дори не вярва в чудо. Дошла е с надеждата поне да облекчи последните дни на жената, която й е дала живота, а днес губи битката с рака на белия дроб пред очите на двете си деца, които са безсилни да й помогнат. Разбрали наскоро за страшната диагноза, тъй като майка им не искала да ги тревожи излишно. Тя пък късно потърсила лекарска помощ, когато вече било невъзможно да се оперира, а лъчетерапията отказала.

 

„Билколечението трябва да върви ръка за ръка с традиционната медицина. И е важна психиката, защото

 

психиката се лекува по-трудно от рака

 

Тогава има смисъл“, обяснява Цонка Даскалова. Но не губи надежда и за този случай. И продължава: „Имам много добри резултати при онкоболни от I и II степен на заболяването, добри постижения и в по-напреднал етап на болестта. В най-лошия случай мога силно да облекча болките на страдащия“.

Снимка: ehograf.infoЦонка Даскалова помага още при състояния на наркотична зависимост и епилепсия. Изцеление при нея са намерили хора с болести на нервната система, а при

 

церебрална пареза и синдрома на Даун

 

е постигала значително подобряване в състоянието на пациентите. В някои от случаите на диабет в начален стадий е успяла дори да спре инсулина. Тя помага и при белодробни, гинекологични и бъбречни заболявания, както и при сърдечни, кожни, жлъчни и чернодробни болести. Много нейни пациенти са се отървали от гастрит и язва на стомаха. Жените я търсят за помощ при мастопатия, фиброаденом и кисти на гърдите, а мъжете при заболявания на простата. Има рецепти за проблеми с пикочния мехур и хемороиди. Облекчава състоянието на страдащите от артрит, шипове и остеопороза.

 

Признава обаче, че вече е много изморена и дори обмисля да затвори аптеката. „На 71 години съм вече. Трябва да си почина. Но онкоболните – тях няма да ги оставя, докато съм жива“, категорична е Цонка.

 

Гинко билоба спасява в жегите

 

Вземете 1ч.л. гинко билоба и по 1с.л. пача трева, маточина и мента. Варят се 10 мин. в 500 мл вода. Отварата се прецежда и се пие като топъл чай с мед и лимон. Полезен и освежаващ в горещините е и чаят от шипки.


Цветелина Терзиева | 2013-08-01


Добави в Svejo