Болниците без лекарства

Забавените плащания са над 4,2 млн. лева


Над 4,2 млн. лв. неразплатени задължения от страна на болници в цялата страна принудиха фармацевтичната фирма „Фаркол“ да ограничи доставките на лекарства и консумативи към здравните заведения. Спрямо някои от тях ще бъдат предприети и по-драстични мерки – спиране зареждането със здравни продукти и блокиране на банкови сметки.

                   

С най-големи просрочия към дистрибутора са МБАЛ-Бургас с общи задължения над 1,3 млн. лв., болница „Пирогов“ с над 1,2 млн. лв., МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен с над 530 хил. лв., Военно-медицинска академия (ВМА) с над 440 хил. лв. и др.

 

„Разбираме, че болниците са в изключително тежко финансово положение заради липса на средства в Здравната каса. Затова и досега правихме компромиси. Но не можем повече да субсидираме лечебните заведения“, коментира председателят на Съвета на директорите на „Фаркол“ АД Георги Базотев, цитиран от Флагман. До болниците със задължения са изпращани неколкократно напомнителни писма, давани са и отсрочки. До изчистване на задълженията така и не се стига. Напротив, сумите растат с натрупаните по главницата лихви и проблемите се задълбочават.

 

От „Фаркол“ обясниха, че ако не предприемат мерки, от една страна ще изчерпат финансовите си възможности, а от друга – ще направят лоша услуга и за болниците, които ще затъват в още по-големи борчове.

 

„Съзнаваме, че ще създадем трудности на пациентите и лекарите, за което се извиняваме. Но доколкото знаем няма обществена болница, която да е теглила кредит, докато дистрибуторите вземат кредити и субсидират здравните заведения“, подчертаха от „Фаркол”. И добавиха, че не съществува фирма, способна да поддържа дългосрочно постоянно растящите задължения на своите контрагенти.


Мариана Маркова | 2013-11-05


Добави в Svejo