Неонатален скрининг в УМБАЛ „Св. Анна”

Консултациите ще са всеки ден с предварително записване


Новооткритият в УМБАЛ „Св. Анна“ Здравно-консултативен център за майчино и детско здраве“(ЗКЦ) предоставя на всички новородени в отделението по Неонатология безплатно изследване на слуха с отоакустични емисии. Това съобщават от лечебното заведение. От болницата отбелязват, че сред рисковите групи са децата, родени от родители с увреден слух, деца, родени от майки, прекарали пренатални заболявания и деца с перинатални и постнатални заболявания като травми на черепа. Универсалният неонатален слухов скрининг дава възможност за навременна диагностика на увреждане на слуха, което е условие за навременно и успешно лечение, отбелязват от болницата.

 

Скринингът има за цел да обхване всички новородени деца в страната. Провежда се в родилните и неонаталните отделения, като се използва неинвазивна и достоверна скринингова апаратура. При установяване на отклонение или съмнение за намален слух, детето се насочва за допълнителна диагностика и уточняване на слуховия анализатор в УНГ клиника/отделение и за предприемане на необходимото лечение.

 

По този начин за децата с увреден слух може да бъде постигнато нормално развитие, включително на речта и пълна социална адаптация и реализация. Изследването е бързо, лесно, безболезнено, отнема само няколко минути, най – често докато детето спи, като малък гумен накрайник се поставя на ухото на детето и апаратът показва дали детето има нормален слух. Не се налага даването на анестезия или друга медикаментозна подготовка на новороденото. Здравно-консултативният център е позициониран в основната сграда на УМБАЛ „Св. Анна” гр. София  – База Запад, Административна част, етаж 1, кабинет 1. Всеки желаещ може да се запише на телефон:  0879 885 062. Работното време на ЗКЦ е от понеделник до петък от 8.00 ч. до 12.30 ч. и от 13.00 ч. до 16.30 ч.


Ехограф | 2015-11-19


Добави в Svejo