Витамините крият риск за здравето

Трябва да се приемат само по медицински показания


Допълнителният прием на витамини е опасен за здравето, особено за жените след 50-годишна възраст, съобшава Би Би Си. Експертите са заподозрели от известно време, че добавките могат  да бъдат  само от полза, ако човек има  дефицит на хранително вещество. В противен случай добавките може дори да навредят, показва проучване на Internal Medicine.

 

Мултивитамини, фолиева киселина, витамин В6, магнезий, цинк, мед и желязо при натрупване в организма  могат  да увеличат  риска за здравето и живота ни, допълват от Би Би Си.

 

Изследователите смятат, че потребителите купуват добавки без каквито и да е  доказателства, че те ще им осигурят някаква полза. Изследването им се позовава на 38 000 жени в САЩ, които са взели  участие. Направените изводи доказват, че витамините  трябва да се използват само, ако е налице силна медицинска причина за това, тъй като има  потенциал да причинят  вреда.

 

Въз основа на съществуващите доказателства, ние виждаме малко оправдание за широкото разпространение на хранителни добавки, казва д-р Джаако Мурсу от Университета на Източна Финландия. Подкрепят го и колегите му Кристиан Глуд и Горан Бжелакович, които  заявавят: "Ние смятаме, че  парадигмата   "Колкото повече, толкова по-добре ", е грешна в случая."

 

Хелън Бонд от Британската диетична асоциация заявява, че на някои хора, като възрастните  например, може да им се  наложи да вземат  някои добавки. Например, витамин D се препоръчва за хора над 65-годишна възраст. Според нея обаче, по принцип, хората трябва да бъдат в състояние да получават  всички витамини и минерали, от  които се нуждаят чрез здравословна и балансирана диета.  Пред Би Би Си тя споделя, че някои  вземат добавки като  застрахователна полица, което тя смята за  неправилно, тъй като точно те  могат  да ни навредят.


Мариана Маркова | 2013-11-04


Добави в Svejo