Бебе почина след прехвърляне между болници

Момченцето имало сърдечна недостатъчност


Бебе почина след прехвърляне в няколко болници. Малкият Марчело е имал сърдечна недостатъчност, но не е ясно дали причината за смъртта му е неговото здравословно състояние или лекарска небрежност. Всяка сутрин Даниела Великова отива на гробището в Свищов. Там е Марчело – детето, което е чакала две години. Всеки ден тя превърта лентата на тази подранила смърт. Разказва, че имала рискова бременност. След раждането разбира, че Марчело е със сърдечна недостатъчност. Насочват я към национална кардиологична болница – позната като Трета градска. 

Детето е с вродена стеноза на аортната клапа. По данни на лекуващите лекари, диагнозата се среща често. Марчело е с високостепенна стеноза – тя не е критична, но изразена. Лекарите преценяват, че операцията му може да изчака. Насрочват преглед след няколко дни. Вместо да се върне в Свищов, семейството остава в София при кръстницата на Даниела. Следващият преглед е насрочен за след месец. Марчело се развива добре. В края на октомври Даниела отново пътува от Свищов за София. При завръщането си обратно обаче вижда, че Марчело не е добре. 

На следващия ден състоянието на детето се влошава и то е прието по спешност в плевенската болница. Там го стабилизират и го откарват отново в Трета градска. Още първата вечер Даниела забелязва, че детето не получава лекарствата, които са му предписани. Лекарите насрочват операция за след седмица, а междувременно детето продължава да се влошава. Впоследствие е вкарано по спешност в реанимацията. Операцията е насрочена за следващата сутрин. "В 9 без 15 ми звъннаха и ми казаха, че детето е починало. Тогава точно се чудих, ако звънна, дали няма пак да ме овикат", спомня си Даниела. "За мен причината беше забавянето във времето. Те реагираха в последния момент", уверена е тя.


Ехограф | 2015-11-16


Добави в Svejo