Варненка залята с киселина в Индия

Младата жена в критично състояние


23-годишна българка от Варна е била залята с киселина в свещения индийски град Варанаси, щата Утар Прадеш, съобщиха местните власти. От полицията в Делхи съобщиха, че пострадалата Даря Юриева Прокина е в критично състояние.  Младата жена, която е родена във Варна през 1992 г. и има българска лична карта, пристигнала в Индия от Русия при приятеля си преди около три месеца. Именно той е задържан за жестоката атака. По първоначална информация Даря и приятелят й се скарали, тъй като момичето искало да се върне в Русия, а мъжът настоявал тя да остане при него в Индия. При скандала той лиснал киселина в лицето на Даря. 
 


Тя е настанена в Университетската болница в град Банарас с изгаряния по лицето и раменете, уточниха от индийската полиция. Състоянието й е критично и лекарите се борят за живота й. Органите на реда са установили връзка с родителите на Даря, които живеят в Русия. От индийската полиция не съобщават дали момичето има руско гражданство. От посолството на Москва в Делхи заявиха пред ТАСС, че не са информирани за инцидента. Варанаси - свещен град за индуистите, посреща годишно над 200 000 туристи от чужбина, допълва агенцията.

На 23 декември 2008 г. българката Костадинка Кунева беше залята с киселина от неизвестни лица в гръцката столица Атина, по всяка вероятност заради активната си синдикална дейност. Тя бе секретар на Атинския съюз на чистачите и домашния персонал, който е сред най-активните в Гърция. Жената загуби зрението на едното си око и получи тежки вътрешни изгаряния, а поръчителите и извършителите на нападението срещу нея не бяха открити.


Ехограф | 2015-11-13


Добави в Svejo