14 пострадали при катастрофа между трамваи в София

9 от ранените са в „Пирогов”


Тежка катастрофа между два трамвая е станала в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на МВР. 14 пътници са пострадали, като 9 от тях са в “Пирогов“. Сигналът за сблъсъка е подаден минути преди 10 часа. Катастрофата е станала между трамваите по линии 6 и 7 в района на кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Христо Ботев“, недалеч от Втора градска болница. Трамваите са се движили един след друг в посока центъра.
 


"Първият трамвай, който се е движил по линия №7, е спрял на спирка. Ватманката на втория трамвай, която е опитна и с дългогодишен стаж, е карала с несъобразена скорост и не е успяла да спре. Последвал е сблъсъкът", обясни началникът на столичния КАТ Тенчо Тенев. На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. Част от ранените са откарани в болници, а на други е оказана медицинска помощ на място. Сред пострадалите е и жена в напреднала бременност, която обаче е без тежки наранявания. Девет души са откарани в "Пирогов" - пет жени и четирима мъже на възраст между 29 и 67 години, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. От тях към момента е освободена една жена, която има счупване на носа. Продължават прегледите за останалите осем пътници. 

Една жена е откарана във Военно-медицинска академия, трима - в  ИСУЛ, а бременната жена - в Майчин дом. По думите на директора на столичната Спешна помощ д-р Георги Гелев пациентите са с травми на главата. Очевидци разказаха, че ударът между двата трамвая е бил изключително силен и част от пътниците са паднали на земята. Пътна полиция регулираше движението в района. 

 

За час и половина трамваите по линии 1, 6 и 7 се движеха по бул. „Мария Луиза“ вместо по бул. „Христо Ботев“, а в 11.30 ч. движението в посока площад "Възраждане" по бул. "Христо Ботев" бе напълно възстановено. Ватманката, причинила катастрофата на бул. "Христо Ботев" ще бъде уволнена. Вероятността за това е 99%, тъй като е допуснала пътно-транспортно произшествие с пострадали, заяви инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичен електротранспорт.  Той обясни, че през есента заради листата по пътя и влагата сутрин, трамвайните релси стават по-хлъзгави, мотрисите са тежки, а спирачният път е около 30-40 метра. "В случая дистанцията е не повече от пет метра", допълни инж. Василев.

Ватманката, която е предизвикала инцидента, е с доста дълъг стаж, но има едно предишно произшествие, при което няма пострадали, а само материални щети.


Ехограф | 2015-11-09


Добави в Svejo