400 бона за гаф при обрязвяне

Осакатиха дете при манипулация в Кърджали


400 000 лева обезщетение за изгорен при операция мъжки полов орган на дете присъди Върховният касационен съд. Сумата ще трябва да бъде изплатена солидарно от болницата в Кърджали и от уролога, извършил операцията.

             

Увреждането е станало на 15 април 2010 година, съобщава 24 часа. Семейство от Джебелско завело в кърджалийската болница детето си, което тогава било на 2,9 години, за да му бъде извършен сюнет. Това е религиозно обрязване на половия член при мюсюлманите.

 

По време на манипулацията докторът докоснал накрайника на работещия електрокоагулатор до металния защипващ хирургически инструмент, което предизвикало електрическо изгаряне и необратима некроза на кожата и целия полов член. След гафа момченцето е било транспортирано по спешност в “Пирогов”, но лекарите там не успели да спасят половия орган.При завеждането на съдебния иск родителите на осакатеното дете поискали обезщетение от 900 000 лева. Според тях заради увреждането е невъзможно детето им да уринира нормално, да посещава детски заведения и да води социален живот.Освен присъдата за обезщетение, лекарят е осъден и от районния съд в Кърджали на лишаване от свобода за 4 месеца с изпитателен срок от 3 години, защото преди това медикът не е бил осъждан. Непосредствено след осъдителната присъда урологът определи инцидента с детето като “нелепа случайност”.


Виолета Христова | 2013-11-03


Добави в Svejo