Патрулки пазят Спешна помощ

До 5 години затвор за побой над фелдшер


Снимка: Радио ШуменЛекарите в Шумен настояват да се подсигури денонощен полицейски пост на територията на Центъра за Спешна помощ и спешното отделение. При повикване на 112 от агресивни пациенти или техни близки пък медицинското лице да посети болния в екип с полицай.

 

Конкретен повод за лекарското недоволство е случаят с пребития фелдшер от шуменския Център за спешна медицинска помощ Денчо Денев. В понеделник той беше пребит по време на работа от 30-годишния Калин Николов от село Мадара. Медиците настояват да се приложи спешно цялата строгост на Закона за инкриминиране на престъпленията срещу длъжностни медицински лица. „Наказанието е от 1 до 5 години и ние настояваме за най-тежкото наказание за нападателя на фелдшер Денев", заяви д-р Парашкева Вичева, председател на шуменската Районна лекарска колегия.

 

Представители на всички съсловни организации и синдикатите в здравеопазването връчиха протестна нота на областния управител Венцислав Венков. Тя е адресирана до премиера Пламен Орешарски, министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, министъра на правосъдието Зинаида Златанова и други институции. Под нея са се подписали членове на шуменската лекарска колегия, на асоциацията на джипитата, на фармацевтите, на медицинските сестри, на зъболекарите и на синдикатите.


Филип Филев | 2013-11-02


Добави в Svejo