Днес е денят на експушача

Денят се отбелязва в цяла Европа


Днес цяла Европа отбелязва Деня на експушача – инициатива, която е част от европейската кампания „Експушачите са неудържими“. Партньор на събитието е и българското здравно министерство. Кампанията на Европейската комисия има за цел да мотивира младите хора на възраст между 25 и 34 години да направят първа крачка към живот без цигарен дим, като използва позитивни послания и предлага безплатна помощ за отказване на цигарите чрез iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез iCoach (www.exsmokers.eu).

През месец ноември всяка година пък се отбелязва Международният ден без тютюнопушене. По традиция денят се чества всеки трети четвъртък на месеца. Целта на този ден е всеки пушач да положи началото на своя отказ от тютюнопушенето в името на собственото си здраве. Тази година инициативата се провежда под мотото  „ЕКС пушач БГ”, информират от МЗ.

В цялата страна събитията ще стартират днес, на 30 октомври, в Деня на експушача, и ще продължат до 19 ноември – Международния ден без тютюнопушене. Проявите ще бъдат насочени към активни пушачи с цел популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране на тютюнопушенето; спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат; определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом и използване на iCoach безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите.


Ехограф | 2015-10-30


Добави в Svejo