Четирима в болница от бяла мухоморка

Гъбата често се бърка с ядливата печурка


Четирима души, отровили се с мухоморки са приети в тежко състояние в Клиниката по токсикология на УМБАЛ "Св. Георги", съобщиха от лечебното заведение. Трима от тях са семейство от Пловдив – 60-годишни съпрузи и 80-годишната тъща. През почивните дни тримата отишли на гости при приятели в пловдивско село, където консумирали гъбите, брани като манатарки, в последствие обаче оказали се мухоморки, поясниха от УМБАЛ "Свети Георги".

Около 1 часа през нощта се проявили симптомите на отравянето – повръщане, диария, обезводняване, което наложило хоспитализирането им. Извършена им е прочистване на кръвта. В момента няма опасност за живота им.  От болницата обаче поясниха, че се намират в момента между 36-я и 48-я час от лечението им, което е рисков период. 

Четвъртият случай е 40-годишен мъж от Карлово, който се е натровил, след като ял от гъби, приготвени за консервиране. Те също се оказали от вида бяла мухоморка. Шефът на Клиниката по токсикология призова хората да са изключително внимателни при консумацията и брането на гъби. В случая и четиримата натровили се са били дългогодишни гъбари, но дори и те са сбъркали, коментира той.


Ехограф | 2015-10-27


Добави в Svejo