Проверяват слуха на новородените в Поморие

Местната болница вече разполага с апаратура за скрининг


Съвсем скоро слухът на всяко новородено дете ще бъде проверяван преди изписване от МБАЛ-Поморие, информираха от Общината. Това стана възможно благодарение на новото оборудване, закупено с финансиране по програма на Министерството на здравеопазването. Модерната апаратура ще бъде поставена в специално помещение, за чиято подготовка и ремонт бяха отпуснати средства от бюджета на Община Поморие.

Новият скрининг апарат действа на базата на ултразвука и служи за проверка не само при съмнения за глухота, но и като превенция от потенциални заболявания. Скринингът е подходящ както за новородени, така и за деца до 3-годишна възраст. С изследването се отчитат отоакустичните емисии в ушите на бебето, а процедурата е абсолютно безвредна и безболезнена.

Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува в ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. Това изследване е сред задължителните в родилните отделения на редица европейски болници.

Закупуването на модерния скрининг апарат е само стъпка от цялостната програма на Община Поморие за стабилизиране и обновяване на МБАЛ Поморие.


Ехограф | 2015-10-26


Добави в Svejo