Живи организми убиват рака

20% от лекарствата са биотехнологични


„21-и век ще бъде определен за века на биотехнологичната революция“, съобщи проф. д-р Георги Михайлов, национален консултант по клинична хематология и член на ръководството на Българското дружество по клинична хематология и трансфузиология (БДКХТ). За разлика от традиционните лекарства, които са химически съединения, получени чрез синтез в лабораторни условия, биотехнологичните медикаменти, са продукт на живи клетки или живи организми.

 

„В момента в света се разработват антитела, които носят закачени за себе си определени вещества. Тяхната цел е да проникнат само в раковите клетки и да ги унищожат по безболезнен и безопасен за организма начин“, допълни проф. Михайлов.

 

Около 20% от всички лекарства в света са произведени по методите на биотехнологиите, като те осигуряват шанс за по-ефективно лечение на повече от 350 милиона пациенти по света. Когато се разбере например точно кой ген или генна мутация са „виновни” за определено заболяване, с методите на генното инженерство, генетичната информация се вкарва в живи клетки и организми и те започват да произвеждат в достатъчно количество от този белтък, така че той да може да се използва като лекарствено средство.

             

Именно тази основа, на която се създават биотехнологичните лекарства, ги прави високо специфични. Те много точно се прицелват върху основния причинител на болестния процес. В редица случаи, след определяне на генетичния профил на пациента, се решава дали едно лекарство ще бъде подходящо за него или не.

 

Над 300 на брой такива лекарства са в клинична употреба, одобрени от регулаторните агенции. Около 900 пък са новите молекули, които са в различен период на клинични проучвания. В момента четири от всеки пет нови лекарства в процес на разработка са биотехнологични.

 

Предстои научна конференция, на която над 100 медицински специалисти и експерти от страната и чужбина ще обсъдят развитието на биотехнологиите и новите възможности за лечение в ключови терапевтични области като онкология, хематология, нефрология, кардиология, ревматология, ендокринология и др. Форумът бе предшестван от пресконференция на тема: „Иновациите в биотехнологиите – медицина на бъдещето“.


Михаил Стефанов | 2013-11-01


Добави в Svejo