Тиксо на устата в забавачка

Строга учителка наказва малчуганите, че говорят


Децата в столична забавачка са били плашени и че, ако не спят, ще им залепят очите. Дъщеря ми два пъти поред се събужда през нощта и ми казва, че е сънувала, че умира в детската градина. Това сподели пред национална телевизия майка на момиченце, което бе отписано от детската градина, за която вчера стана ясно, че учителките в нея залепят с тиксо устите на децата, които говорят .„Директорът на 80-о ОДЗ „Приказна калина“ г-жа Иванова каза, че ще провери случая. Оказа се, че тези методи се налагали заради едно дете с агресивно поведение. Тя ми даде шанс да преместя детето си в друга група, но там не получих уверение, че с детето ми ще се държат по различен начин, затова просто я отписах“, допълни жената. 

От своя страна директорката на учреждението отрече да е получавала сигнали за нередности. „В разговорите с родителите никога не съм имала такива коментари и такива сигнали. Аз не бих могла да дам гаранция под каквато и да е форма“.

 

Вчера, стана ясно, че възпитателка в столична детска градина е лепила устите на деца с тиксо, за да не говорят докато играят. Случаят се разгласи след като майка разказа за случилото се след като момиченцето и плачело напускайки двора на градината. Детенцето разказало, как "възпитателката г-жа Димитрова залепила устата на две момченца с оранжево тиксо, защото говорят, докато рисуват". Директорката на 80-о ОДЗ първоначално намекнала, че дъщерята на Веселина Йорданова си измисля, но обещала да провери, след което се оказало, че наистина има такъв случай. Йорданова е шокирана, че директорката е оправдала случилото се с това, че детето, чиято уста е била залепена, е със специални образователни потребности.

Майката била успокоявана от директорката с думите: “Нали не се е случило на вашето дете“. Директорката предложила на майката да премести дъщеря й в друга група, но майката решила да прехвърли детето си в друга градина, тъй като не получила уверение, че случилото се няма да се повтори. Възпитателката Даринка Димитрова работи в 80-о ОДЗ "Приказна Калина“ в Красно село от 16 години и досега не е имало оплаквания от нейната работа. По случая е започнала проверка на Агенцията за закрила на детето.

„В групата ще влязат психолози, които ще разговарят с децата, за да установят как им се е отразило случилото се. Към момента групата е спокойна, говорих с майката на детето, което е потърпевшо. То е приело нещата като игра и не показва да е стреснато”, поясни Нина Иванова, директор на детската градина.  „Снощи много мислих. Сутринта отново ще стана, ще отида на работа, а децата ще ми дадат своята обич. От там нататък не ме интересува каква ще ме изкарат. Отгледала съм деца, които защитават името на България в много области”, заяви една от учителките в 80-то ОДЗ, която прилага професията си от 30 години.  Възпитателката, която е приложила необичайния подход, продължава да ходи на работа.


Ехограф | 2015-10-23


Добави в Svejo