Хранителна добавка пази от рак черния дроб

Над 300 вида отрови са в основата на коварната болест


Над 300 вида токсини, които са в основата на редица злокачествени заболявания, са изолирани досега в света. Учени от Тракийския университет в Стара Загора разработват хранителни добавки за животни, които да не позволят пренасянето на микротоксините в човешкия организъм. Те работят  съвместно със свои колеги Унгария, Индия и Южна Африка.

 

Целта е да намерят защита срещу отровите, които са в основата на уврежданията на черния дроб и бъбреците. Протекторите трябва да бъдат извлечени от редки растения от Хималаите.

 

Изпитанията ще се провеждат във ветеринарно-медицинския факултет на университета. Общата стойност на проекта е 189 000 евро, а финансирането е осигурено от европейската програма „Мария Кюри", съобщи професор Веселина Гаджева, шеф на катедрата по „Химия и биохмия" в медицинския факултет. Тя е координатор на съвместните проучвания от българска страна.

 

Изследователите ще участват с различни задачи по темата създаване на протектори. Освен това билките ще бъдат изпитвани и като имуностимулатори. Работата по проекта ще продължи две години.


Филип Филев | 2013-10-31


Добави в Svejo