РЗИ с безплатни прегледи за остеопороза в Шумен

Инициативата е посветена на месеца за профилактика със заболяването


Във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври и месеца за профилактика на заболяването, Регионална здравна инспекция - Шумен стартира кампания с мото - „Да запазим костите си здрави ". Планирани са измервания на костната плътност с апарат за диагностика на остеопороза, които ще се извършват на 19 и на 20 октомври от 8:30 ч. до 18:00 ч. в Отделението по образна диагностика (на партерен етаж) в шуменската болница. Телефон за записване:  054/ 855 755 (вътр. 435 и вътр. 242) в работните дни от 8:00 - 16:30 ч. Стойност на едно измерване - 40.00 лв. след предварително записване.

 

На 20 октомври от 14:00 ч. в залата на Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров" д-р Стоян Тодоров - началник на ревматологично отделение към болницата ще представи презентация на тема „Остеопорозата - предизвикателство на съвремието". Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават и това води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на костно вещество няма симптоми и често първия признак за наличие на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот - нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

 

Според Световната здравна организация остеопорозата е втория по значимост след сърдечносъдовите заболявания глобален проблем на здравеопазването. Изследванията показват, че вероятността от смъртност след бедрена фрактура е равна на вероятността от смъртност вследствие рак на гърдата.


Ехограф | 2015-10-15


Добави в Svejo