Патриарх Неофит празнува рожден ден в Троянския манастир

Вместо подаръци, събира пари за ехограф за АГ „Шейново”


Българският патриарх Неофит ще посрещне своя седемдесети рожден ден в Троянската света обител, съобщават от Софийска митрополия. Честванията за юбилея му започват още днес, на 14 октомври, Петковден. Очаква се главата на църквата ни и синодалните митрополити да присъстват на богослужението по повод празника на храма "Света Петка" в Троян, който ще посрещне своята 180-годишнина в същия ден. В Троянския манастир още от миналата седмица са започнали подготовка по посрещането на гостите. Очаква се там да дойдат всички митрополити и епископи на БПЦ, както и представители на Руската и Румънската църква у нас. На 15-ти ще бъде кулминацията на честванията, когато патриархът ще възглави Света литургия от 9,30 часа. След това ще бъде отслужен благодарствен молебен. На юбилея на патриарх Неофит ще присъстват и български държавници.

Негово Светейшество е пожелал да посрещне юбилея си по-скромно и е избрал Троянския манастир, където е станал монах. Там е подстриган на 3 август 1975 г. с името Неофит. През следващия месец става диригент на Софийския свещенически хор. На 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата Левкийски и е назначен за втори викарий на софийския митрополит. След промените, започнали на 10 ноември 1989 г., епископ Неофит е избран за ректор на Духовната академия. А след възстановяването на академията като Богословски факултет към Софийския университет "Свети Климент Охридски" на 26 юли 1991 г. е избран за пръв декан. Заема поста до януари 1992 г., когато е назначен за главен секретар на Светия синод.

На 27 март 1994 г. е избран, а от 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и червенски митрополит. През 2001 г. Петият църковно-народен събор взема решение да раздели Доростоло-Червенската епархия на Русенска и Доростолска, а Неофит е титулуван русенски митрополит. След кончината на патриарх Максим епископ Неофит беше избран за Български патриарх на 24 февруари 2013 г., когато на Патриаршеския избирателен църковен събор гласува с 90 гласа срещу 47 за Ловчанския митрополит Гавриил.

Патриарх Неофит е и носител на няколко държавни и църковни отличия от различни Поместни православни църкви. Получил е и отличието доктор хонорис кауза на Софийски университет през 2008 г., сред наградите е и "Златен камертон", която се връчва за отлично пеене. Патриарх Неофит е бил и диригент на хора при Храм-паметника "Св. Александър Невски", който в момента дирижира неговият брат доц. Димитър Димитров. Патриарх Неофит призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да преведат съответната сума на посочена сметка. Тази година събраните средствата ще бъдат употребени за закупуването на подвижен ехограф, който е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница "Шейново" (през настоящата година болницата навършва 80 години от основаването си), както и за подпомагане на при църковните кухни за бедни в София. 


Ехограф | 2015-10-14


Добави в Svejo