Започна сезонът на ваксините

Ефектът им е до 70 %, смятат специалистите


Всеки човек, който се грижи за близките си, трябва да се ваксинира. Грипът е нещо, което затваря училища, служби и градини. Това е начинът, по който човек може да намали процента на вероятност да се разболеем, заяви в сутрешния блок на национална телевизия доц. Атанас Мангъров, началник на детска клиника към Инфекциозна болница. Той добави, че ваксината може да се направи до момента, от който започне грипната епидемия, т.е. в късната вечер и началото на зимата. Защитата, която тя давала, била 60-70%, а страничните й ефекти били малко. „Бременните са най-застрашени и те категорично трябва да си слагат ваксината”, категоричен бе той. 

Доц. Мангъров каза още, че противогрипната ваксина не отхвърля всички други начини на защита – добро хранене, закаляване, сън, почивка, но тя дава специфичен имунитет, но само и единствено от грипа. 

На съвсем различно мнение беше хомеопатът д-р Атанас Михайлов. Той заяви, че очакванията от противогрипната ваксина били 70% ефективност, но тя достигнала само 30%. „Има още 200 вируса, срещу които няма ефективна защита и затова по-правилно е да се заложи на другите начини на защита. По-сериозната защита е чрез укрепване на имунитета на тялото”, подчерта той. 


Ехограф | 2015-10-07


Добави в Svejo