Изчезна лекарство за тумори в мозъка

Без него пациентите са обречени на смърт


От месеци липсва важно онколекарство за метастази при тумор в мозъка, алармират лекари. Става въпрос за BICNU amp. (carmustine), уточни д-р Велко Минчев, началник отделение „Медицинска онкология“  в първата частна онкологична болница в страната „Централ Онко Хоспитал“ – Пловдив.

                  

„Медикаментът се прилага за лечение на мозъчни метастази при солидни тумори, 1 път на 6 седмици. Препаратът  няма алтернатива“, подчерта лекарят. Д-р Минчев обясни, че от началото на септември наличността му е изчерпана в „Централ Онко Хоспитал“, а онколози от други болници в страната се оплакали, че го нямат от 5-6 месеца.

 

Специалистът посочи, че последствията от прекъсването на приема на BICNU са трагични. Състоянието на болния се влошава, заболяването напредва към летален изход. Някои от пациентите си доставят медикамента от Украйна, Германия, Турция. „Но това е рисковано, тъй като BICNU трябва да се пренася и съхранява при специални условия – при температура от 2 до 8 градуса“, предупреждава д-р Минчев. „Проблемът е голям и не знаем към кого да се обърнем, след като медикаментът го няма на пазара“, допълни той.

 

До 1 юли 2013 година правата върху BICNU и разрешението за употреба са на фирма Bristol-Myers Squibb, обясни магистър-фармацевтът Диляна Иванова, управител на болнична аптека към „Централ Онко Хоспитал“. След това тези права са закупени от компания „Emcure Pharma UK”. Фирмата, която е пълномощник и доставчик за България, пише в официално писмо до болницата от 16 октомври 2013 година, в което се казва: „През летните месеци се появи дефицит на продукта в световен мащаб, поради проблеми с производството на разтворителя към активното вещество.“  

 

В тази патова ситуация и онколози, и фармацевти, се чудят как и кой може да разреши проблема с липсата на това важно лекарство и се обръщат към Министерство на здравеопазването за помощ.  


Христо Михайлов | 2013-10-30


Добави в Svejo