Андреева поема фонд ин витро

Връщат и ваксините към министерството


Снимка: ehograf.infoФонд ин витро и ваксините да се върнат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към Министерство на здравеопазването. Това са обсъдиха на среща премиерът Пламен Орешарски и шефът на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. По време на разговорите стана ясно, че има голяма вероятност това да стане окончателен факт.

 

През лятото гинеколози от няколко клиники за репродуктивно здраве алармираха, че се бавят плащанията от НЗОК към тях. Това се получавало заради бавната и тромава процедура, което пък силно затрудняват работата им. Около 250 000 са двойките, които се борят за бебе. Усилията да бъдат подпомагани тези хора не бива да спират, защото нацията ни се топи и това не е тайна за никого, категорични са лекарите.

 

Най-важният плюс на връщането на фон ин витро към министерството е, че ще могат да кандидатстват неосигурени пациенти и ще даде шанс и на тези хора, които в момента са лишени от това право пред касата, коментира преди време пред ehograf.info д-р Йосиф Димитров, специалист по репродуктивна медицина. Той допълни, че не е без значение и по-бързото обработване на документите, което пък съкращава сроковете за започване на процедурата. Сега бумащината за касата е много и това бави.

             

Финансирането на ваксините да се върне обратно към Министерство на здравеопазването, а не да се осъществява за сметка на здравните вноски, както е в момента. За това настояха преди дни от Национланото сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).


Филип Филев | 2013-10-30


Добави в Svejo

Още по темата:

Ева живее с надеждата за бебе

Донорът на сперма е широкоскроен

Един от десет става за донор на сперма

Четиризнаците се прибраха вкъщи

Зачатието е състояние

Психолози помагат за бебе

Тризнаци проплакаха в Бургас

Дупница се радва на бебе в епруветка

„Лудогорец“ спасява новородени

21 двойки с шанс за бебе

Всеки шести с репродуктивен проблем

Търново с 12 бебета в епруветка

170 хил. двойки се борят за бебе

Андреева поема ин витрото

Спермограми на половин цена

Девет двойки с шанс за бебе

4500 бебета по-малко

Бебе в епруветка на 40+

Психолози помагат за бебе

15 бона за бебе в епруветка

Габрово чака тризнаци