Решават проблема с ваксините на шестгодишните до края на 2015

Две фирми не са се явили на обявен от МЗ търг


„Намирането на тези количества в контекста на световен недостиг на ваксини е проблем. За 2015 г. и 2016 г. всички предвидени количества са разпределени за други държави, с които компанията вече има сключени договорни споразумения и поради тези предизвикателства в производствата ние не можем да гарантираме доставката на тях за България“. Това е отговорът, получен в здравното министерство през март от една от двете фирми производителки на комбинирани ваксини за деца. Втората фирма пък обяснила на ведомството, че може да осигури краткосрочно 20 000 дози и не може да фиксира график на доставка. Това разказа зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков пред национална телевизия днес във връзка с поредния сигнал за липса на ваксина – този път четиривалентна, за реимунизация на шестгодишните. Д-р Шарков информира, че двете фирми не са се явили и на последния обявен от МЗ търг за ваксините и, също както министър Москов преди него, нарече поведението на фармакомпаниите „извиване на ръце“.

 

„Обяснението, че България е малък пазар за тях, е невалидно за нас. Защото в България също има деца и ако ние сме коректни във взаимоотношенията си – а би трябвало да бъдем такива, защото в крайна сметка ние си плащаме за тези ваксини – би трябвало да бъдат и те коректни и когато има такава обществена поръчка да се явяват и да си изпълняват задълженията“, заяви д-р Шарков. Зам.-министърът припомни, че въпреки всички тези проблеми ведомството успя да осигури над 100 000 дози за новородените. По думите му, МЗ има гаранции от партньорите си, че такъв проблем няма да съществува и в следващите години за България, до възстановяването на производството. Министърът обеща също така, че до края на годината ведомството ще разреши проблема и за шестгодишните.

 

Към момента обаче проблемът съществува. Той съществуваше и миналата година, когато пък ваксините за реимунизация на шестгодишните бяха пренасочени към новородените. Така втори набор шестгодишни остава без ваксини, а натрупването на неимунизирано население може да доведе до възникване на заболявания, отбеляза доц. Атанас Мангъров. Той посочи, че системата може да понесе за известно време подобен проблем, но предупреди, че ако ситуацията продължи, това може да доведе до взрив. Изпълнителният директор на Центъра за защита правата в здравеопазването Христина Николова пък заяви, че всеки, който смята, че правата му са нарушени, може да си ги потърси по съдебен път.

 

„Има хора, които биха могли да си потърсят някакви права затова, че не е направена ваксината, други ги търсят затова, че им е направена ваксината. В крайна сметка наборът за подобни действия е изключително голям. Понякога хората, които са техни помощници водят едни различни дела за това нещо – единия път защо е нямало, другия път – защо е сложена. Но това не е нашият проблем. Нашият проблем е да осигурим тези ваксини“, коментира д-р Шарков и информира, че ведомството подготвя дългосрочно споразумение, за да осигури ваксини за по-дълъг период от време.


Ехограф | 2015-10-02


Добави в Svejo