Родители на деца без ваксини, могат да съдят държавата

Здравното министерство е длъжно да осигури препаратите


Родители на деца, за които няма ваксини, могат да съдят държавата. Това припомнят от Центъра за защита на правата в здравеопазването, във връзка с липсата на ваксини за имунизация на шестгодишни деца. Организацията информира, че здравното министерство е задължено да осигури въпросните препарати, тъй като всяка една от четирите болести, за които са ваксините - дифтерия, колкющ, тетанус и полиомиелит - е тежка и може да завърши фатално за болния.

 

В случай, че няма ваксини, всеки родител има право на иск за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани. Делата се водят пред административните съдилища, а държавната такса е 10 лева, допълват от центъра. В страната четиривалентни ваксини за реимунизация на шестгодишни деца липсват, а причината за това е, че на обществената поръчка, която е обявило министерството, не се е явила нито една фирма, доставчик на ваксините.

 

Според лекари и пациентски организации обаче в случая няма място за паника, тъй като за разлика от новородените, шестгодишните деца имат донякъде изграден имунитет и тяхното реимунизиране може да се отложи с няколко месеца.


Ехограф | 2015-10-01


Добави в Svejo